Nyugdíj 40 év után: újabb kedvezmények a láthatáron!

MTI2010. november 30. 16:47

A kormánypártok további kedvezményt adnának a nyugdíjba vonuláskor azoknak a nőknek, akik legalább öt gyermeket neveltek fel. Számukra így 32 évnél kevesebb szolgálati idő is elegendő lenne a nyugdíjjogosultsághoz.

Öt gyermek felnevelése esetén egy évvel, minden további gyermek esetén újabb egy-egy évvel csökkentené a nők nyugdíjjogosultsági idejét az egyes nyugdíjbiztosítási tárgyú és más kapcsolódó törvények módosításához érkezett kormánypárti módosító indítvány, amelyet tizennégy kormánypárti képviselő jegyez.

A kormány javaslata - amelynek általános vitáját kedden folytatta le az Országgyűlés - eredetileg azt mondja ki, hogy a jövő évtől öregségi nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő, aki legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik. Jogosultsági időnek minősül a terhességi gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban eltöltött idő is.

E szabályok szerint az öregségi nyugdíj ugyanakkor nem állapítható meg, ha a kereső tevékenységgel járó biztosítási, vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idő nem éri el a 32 évet.

Ezen változtatna tizenegy fideszes és három kereszténydemokrata képviselő úgy, hogy öt saját háztartásban nevelt gyermek után egy évvel, majd gyermekenként további egy évvel csökkentenék a nyugdíjhoz szükséges - csak kereső tevékenységgel megszerezhető - jogosultsági időt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék: