Félő! A 40 év után nyugdíjazott nők feketén dolgozhatnak tovább

Világgazdaság2010. november 18. 09:02

Nyugdíjszakértők szerint a 40 év utáni nyugdíjazást kihasználó nők közül sokan még olyan korban vannak és olyan szellemi- és fizikai képességekkel rendelkeznek, hogy sikeresen maradhatnának meg a munkaerőpiacon, az érvényes adójogszabályok szerint azonban nem érdemes nyugdíj mellett jól keresni. Így azok a nők, akik élnek a lehetőséggel, ugyanakkor elég energiát éreznek magukban ahhoz, hogy tovább dolgozzanak, várhatóan a feketefoglalkoztatásban találják meg a kiutat - írja a Világgazdaság.

Az 1800-as évekből eredő 40 évnyi munkaviszony bebetonozása a rendszerbe nem felel meg a jelenlegi demográfiai trendnek. Az elmúlt évtizedekben nemcsak a születéskor várható élettartam nőtt, hanem már az idősek, a ma nyugdíjba vonulók is egyre tovább élnek. Ezt figyelembe véve az ígéret finomítására szolgálhatna az, ha a 40 évhez nem ragaszkodna a jogalkotó, hanem a születendő törvénybe foglalná, hogy ezt az időtartamot időről időre felülvizsgálják a demográfiai folyamatoknak megfelelően. Erről azonban most nincs szó.

Azzal is elejét lehetne venni annak, hogy egy idő után túl sokan éljenek a kedvezménnyel, ha a nyugdíjrendszer kifejezetten jutalmazná a 40 év munkaviszony után a munkában töltött további éveket, megtartva ezzel a jogosultakat járulékfizetőnek. Ez azonban újabb társadalmi feszültségeket okozhatna, hiszen a fiatalok, pályakezdők úgy éreznék, az ő helyükön ülnek az idősebb munkavállalók.

Máté Levente, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) címzetes docense szerint a kezdeményezés egyelőre nincs lényeges hatással a nyugdíjrendszer egészére. Ebben nagyjából ötszáz havi járulékfizetésre átlagosan kétszáz havi nyugdíjfolyósítás jut elvileg. A most érintett nők közül azok, akik akár már 15 évesen is dolgoztak, körülbelül 55 évesen mehetnének nyugdíjba, vagyis az életükből hátralévő durván háromszáz hónapot nyugdíjasként tölthetnék. Ezáltal ez a kedvezményezett réteg "túl lenne fizetve", ám amíg néhány tízezer főről van szó, ez nem jelent strukturális problémát.

Kedvezmények más országokban

  • - Belgiumban a korai nyugdíjazást 35 év biztosítási idővel, 60 éves kor után lehet kérvényezni, de ennek az a feltétele, hogy a jogosult ne végezzen többé szakmai tevékenységet.
  • - Luxemburgban az az 57 éves biztosított, akinek 40 év biztosítási ideje van, korai öregségi nyugdíjra jogosult.
  • - Olaszországban ugyanennek a feltétele az 57. életév betöltése és 35 év tényleges járulékfizetés.

 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • - Portugáliában 55 éves korban nyílik lehetőség korai nyugdíjra, ha az igénylőnek van 30 naptári év biztosítási ideje, de ebben az esetben - Finnországhoz hasonlóan - csökkentett összegű előre hozott nyugdíjat állapítanak meg.

    - Romániában korai nyugdíjra az előírt életkor betöltése előtt 5 évvel az jogosult, aki a teljes nyugdíjhoz szükségeshez képest legalább 10 évvel több szolgálati időt szerzett.

Címkék: