Külföldön tölti gyakorlatát a magyar orvosok fele

Pénzcentrum2010. november 17. 09:17

A Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) felmérése szerint a meghirdetett 665 orvosgyakornoki álláshelyre mindössze 377 gyakornok jelentkezett. A többi végzős hallgató minden bizonnyal a határokon túl keresi boldogulását. Papp Magor az MRSZ elnöke elmondta - mindez azt jelenti, hogy a külföldön állást vállaló rezidensekre legalább 5 évig nem számíthatnak az itthoni betegek, eddig tart ugyanis a szakképzésük - írja a Népszabadság.

Papp szerint a fiatal orvosok megtartásának három fő feltétele van. Elsőként a szakképzést kellene rendbe hozni, ugyanis a hálapénzes szakmákban csak nagyon nehezen juthat a gyakornok műtőasztal mellé. A második feltétel a munkabér elvárt szintre való emelése lenne: az MRSZ adatai azt mutatják, hogy havi 200 ezer forint nettó jövedelem mellett a legtöbb hallgató maradna itthon és kezdené meg rezidensi képzését valamelyik magyarországi kórházban. Ezzel szemben úgy tűnik, nemhogy emelkedni fog a bére a rezidenseknek, de az átlagos 95 ezer forintos fizetésük januártól 5000 forinttal lehet kevesebb.

Az elnök szerint kevéssé közismert, mennyire elutasítják a végzős orvosok a hálapénz rendszerét. A hallgatók mintegy 93 százaléka szerződésben is vállalná ennek, az ellátást nagyon is torzító rendszernek az elutasítását, ha megdupláznák a mostani fizetését.

 

Címkék: