Milliárdos munkaügyi bírság a munkáltatóknak

Pénzcentrum2010. október 27. 09:02

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelet (OMMF) 2010 első félévében mintegy nyolcezer munkáltatónál tárt fel jogsértést, és 6300-zal szemben szabott ki 2,1 milliárd forint értékű munkaügyi bírságot. A legjobban büntetett ágazatok az építőipar, a kereskedelem, vendéglátás, illetve a nyomozási és biztonsági szektor voltak - írja a Napi Gazdaság.

Az OMMF 15 ezer munkavállalónál tartott ellenőrzést és több mint a felénél találtak visszaélésre utaló jeleket, amelyben 71,3 ezer dolgozó volt hátrányosan érintett.  Az előző év ugyanezen időszakához képest ez javulásnak mondható.

Még mindig jelentős hazánkban a feketefoglalkoztatás. Az év első felében 19,6 ezer feketemunkást találtak az ellenőrök, ami 8%-os csökkenést jelent 2009 hasonló időszakához képest. Ezzel szemben 22%-kal nőtt a szabadsággal összefüggő jogsértések köre, illetve mérséklődött a munkaidővel, a pihenőidővel és a rendkívüli munkavégzéssel kapcsolatos jogsértések száma. Az utóbbi visszaéléseket főként a feldolgozóiparban követték el. 

Ezeken felül elég gyakori volt a bérelszámolást és a bérfizetés határidejét érintő szabályok megsértése is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék: