Nincs napirenden a nyugdíjak megadóztatása

Pénzcentrum2010. október 25. 11:02

Legalább az infláció mértékének megfelelő béremelésről tárgyal a kormány az Országos Érdekegyeztető Tanáccsal annak érdekében, hogy a jövő évi adótáblával az alacsonyabb jövedelemsávban lévő munkavállalók se járjanak rosszabbul -mondta a Portfolio.hu-nak adott interjújában Balog Ádám adóügyekért felelős helyettes államtitkár. A tervek szerint az adókedvezmények köre nem szűkül tovább, az adóbevallás egyszerűsítésére elektronikus interaktív felületet terveznek, és nincs napirenden a nyugdíjak megadóztatása.

A Portfolio.hu-nak adott interjújában a helyettes államtitkár elmondta: könnyítik a béren kívüli juttatások adózását, feloldják a melegétel-hidegétel utalvány "ellentétet", így pont azokban a szegmensekben, ahol pár ezer forintos jövedelememelés is nehézséget okoz, ez újabb segítséget jelenthet a munkáltatóknak.

Balog Ádám az adóbevallás egyszerűsítéséről úgy nyilatkozott: elegendő lesz beadni egy adónyilatkozatot, amelyben a magánszemély elfogadja, hogy amit levontak tőle, az megfelelő, ez egy kétoldalas megoldás lenne. A másik kiemelendő újítás, hogy olyan interaktív internetes felületben gondolkodnak, amiben felületválasztós kitöltésre lesz lehetőség. Végigviszi az adózót a kérdéseken, nem kell áttekinteni a 35-40 oldalas bevallást a több mint 100 oldalas tájékoztatóval együtt. Úgy látják, hogy ez még a legtöbb jövedelemféleséggel rendelkező embernél sem több, mint két oldal.

Korábban felmerült, hogy 2013-tól úgy alakítanák át a nyugdíjrendszert, hogy a nyugdíjak is adóztatott jövedelmek legyenek. A helyettes államtitkár szerint azonban tekintettel arra, hogy egykulcsos adórendszert vezetett be a kormány, és a nyugdíjakat teljes mértékben adómentessé tették 2011. január 1-vel, ez a kérdés most nincs napirenden.

Címkék: