Matolcsy: januártól 16%-os egykulcsos családi adórendszer lesz

Pénzcentrum2010. szeptember 27. 09:32

Cáfolta a nemzetgazdasági miniszter azokat a sajtóhíreket, hogy eltolódnak az Orbán-kormány által ígért adóreformok. Matolcsy György a HírTV-nek megerősítette: január elsejétől egykulcsos adórendszer és családi adózás lesz, noha szakértők szerint a kormány által vázolt rendszer felépítéséhez még legalább két év szükséges.

2011. január 1-jétől Magyarországon 16 százalékos, családi személyi-jövedelemadó rendszer lesz. Ez egy fantasztikus áttörés lesz. Közgazdászként azt kell mondanom, hogy egymillió munkahely megteremtésének az egyik, ha nem a legfontosabb eszköze lesz a kezünkben az év elejétől. Ez egy olyan adórendszer lesz, amely a térségben, sőt az Európai Unióban a legversenyképesebb, a legalacsonyabb adószinttel működik és a legjobb, legegyszerűbb adózást kínálja - nyilatkozta vasárnap a HírTV-nek a nemzetgazdasági miniszter.

Mint ismert, a tárca adóügyekben illetékes államtitkára már két interjúban is jelezte, hogy a 16%-os egykulcsos, családi elemekkel bővített adórendszer bevezetése csak több lépcsőben, legfeljebb 3 év alatt vezethető be Magyarországon, mivel a költségvetési keretek csak elnyújtott ütemben engedik. Ehhez képest Matolcsy a kampány végéhez közeledve ismét a terv feletti költségvetési hiány irányába mutató határozott kijelentést tett.


A 16 százalékos egykulcsos adó azonnali bevezetése két ok miatt is jelentős akadályokba ütközik - vélik a portfolio.hu elemzői. Szerintük egyrészt az ilyen adó bevezetése jelentős költségvetési kihívást jelent, főleg most, hogy a kormány elkötelezte magát a 3 százalék alatti költségvetési hiány tartására. Másrészt az egykulcsos adó fokozatmentes bevezetése radikálisan alakítaná át jövedelemarányokat a társadalomban, emellett munkapiaci hatásai is kedvezőtlenek lehetnek. Ráadásul minél inkább a költségvetés szempontjából "spórolós" módon vezeti be a kormány az egykulcsos adót (kevés kedvezmény, gyakorlatilag teljesen lineáris szja), annál inkább súlyosak az elosztási hatások.

Címkék: