Mikor jön az egykulcsos adó?

Magyar Nemzet2010. szeptember 22. 10:02

"Nem kell sokáig várni, októberben nyilvánosságra hozzuk a jövő évi büdzsé főbb ismérveit, ami várakozásom szerint megszünteti a hazánkat övező bizonytalanságot" - jelentette ki a Magyar Nemzetnek adott interjúban Kármán András. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára egyértelműsítette: három év alatt fokozatosan vezetik majd be az új személyi jövedelemadórendszer minden elemét (16%-os egykulcsos, családokat támogató elemekkel), hiszen ennek "azonnali végrehajtása szétfeszítené a jövő évi költségvetés kereteit".

Kármán a forintot támogató belső tényező mellett megemlített egy külső tényezőt is: az Európai Unió fokozni akarja a tagországok költségvetésének ellenőrzését, erről októberben születhet döntés. Az államtitkár szerint a rendszer felállítása erősítheti a pénzpiacok euróba vetett bizalmát, ami közvetlenül a forintra is jótékonyan hathat.

Az államtitkár szavai szerint az alacsony, 16%-os adókulcs a nagyobb összegeket is itthon tarthatja, emellett a szabályok jelentős egyszerűsítésével számos kibújási lehetőséget megszüntetnek majd. A kivételektől, kedvezményektől mentes adórendszer megkönnyíti a rendelkezések betartásának ellenőrzését. A családi elemek adórendszerbe építése kapcsán Kármán jelezte: a gyermeknevelés költségeinek elismerése fontos cél, de jelenleg vita zajlik arról, hogy általában támogassa-e majd az új rendszer a gyermekvállalást, vagy a harmadik gyermek vállalását ösztönözze erősebben a kedvezőtlen népesedési folyamatok megállítása érdekében. Az államtitkár megjegyezte: ismert, hogy a gyermekvállalási kedvet nem csak az adórendszer, hanem az óvodai-bölcsödei helyzet javítása, a foglalkoztatási lehetőségek bővítése is segítené és a kormány ezeken a területeken is előrelépést akar elérni.

Az adójóváírás kapcsán Kármán úgy fogalmazott, "nem töröljük el, ám szűkíteni szeretnénk, méghozzá úgy, hogy a lehetőség inkább a csekély jövedelemből élők anyagi helyzetén javítson".

Címkék: