A 2011-es ünnepnapok felét elbukjuk

Pénzcentrum2010. szeptember 13. 11:02

A tavalyi évhez hasonlóan a 2010-es és a 2011-es munkaszüneti napokkal sincs szerencséje a munkavállalóknak. A munka törvénykönyve által meghatározott tíz munkaszüneti napból ebben az évben még négy van hátra, ezek egy kivétellel mind hétvégére esnek, de mégsem akkor, hanem karácsony előtt lesz egy napcsere.

Óvatosan kell bánni a maradék szabadnapjainkkal, mivel az év hátralévő hónapjaiban már csak egy hosszú hétvége lesz (mivel november elseje hétfőre esik). A munka törvénykönyve az idei évre még négy munkaszüneti napot határoz meg, ezek: október 23. (szombat), november 1. (hétfő) és december 25-26. (szombat-vasárnap). A munkaszüneti napok körüli munkarendet az alábbiaknak megfelelően határozták meg:

A munkavállalók a rendelet értelmében december 11-én (szombaton) dolgoznak, cserébe karácsony előtt, december 24-én (pénteken) kapnak egy pihenőnapot.


A fenti módosítás (a rendeletben meghatározott kivételekkel) kiterjed minden munkáltatóra és az általuk foglalkoztatottakra. A rendelet hatálya nem terjed ki a megszakítás nélkül üzemelő és a rendeltetése folytán a munkaszüneti napokon is működő munkáltatónál, illetve az ilyen jellegű munkakörben foglalkoztatott munkavállalók munkarendjére.


2011-ben öt (!) ünnepnap esik hétvégére

A legközelebbi négynapos pihenőre a jövő év márciusáig várnunk kell. 2011-ben a lehető legkevesebb ünnepnap, mindössze három esik hétközi időszakra (március 15., november 1., december 26.), ezen túl az automatikusan hétfőre eső húsvéton (április 25.), pünkösdön (június 13.) kívül az összes többi ünnepnap hétvégén lesz (január 1., május 1., augusztus 20., október 23., december 25.).

 

Címkék: