Ötszörös rehab járulék: túl keveset tudnak még a cégek

Pénzcentrum/MTI2010. augusztus 12. 16:02

Idén már év elejétől megélénkült ugyan az érdeklődés a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása iránt, ám a vállalatok HR csapatai jellemzően még nincsenek minden szükséges információ birtokában - derül ki a Work Force személyzeti tanácsadó cég friss felméréséből.

A Work Force Személyzeti Tanácsadó Kft. 73 vállalkozást érintő felmérése azt mutatja, hogy mind az alkalmazási feltételekről, mind a megváltozott munkaképességűek munkaközösségbe való bevezetésének gyakorlatáról a vállalatok 89 százalékánál túl kevés információ áll rendelkezésre, több mint felénél pedig a sikeres foglalkoztatáshoz való minimális ismeretek sincsenek meg.

A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában új lehetőségek nyíltak annak kapcsán, hogy 2010. január elsején 177.600 forintról 964.500 forintra nőtt a cégek által fizetendő rehabilitációs hozzájárulás összege. A rehabilitációs hozzájárulást akkor köteles a foglalkoztató megfizetni, ha legalább 20 munkavállalót foglalkoztat, és az általa foglalkoztatott megváltozott munkaképességű személyek létszáma nem éri el az éves átlagos állományi létszám 5 százalékát. Annyiszor 964.500 forintot kell fizetni, ahány megváltozott munkaképességű munkavállalóval kevesebbet foglalkoztat a cég az előírtnál.

Amennyiben a foglalkoztatók teljesítik az 5 százalékos kvóta előírását, vagyis legalább 20 munkavállalóra jutóan egy megváltozott munkaképességű munkavállalót alkalmaznak, akkor mentesülnek a rehabilitációs hozzájárulás fizetése alól.

A cég szerint a megváltozott munkaképességűek beilleszkedése új képességeket és ismereteket igényel a HR munkatársaitól, ugyanakkor ennek nem mindig vannak tudatában a vállalatok. Pedig gyakran újra kell tervezni a humán erőforrás területeit, valamint a belső vállalatai kommunikációt is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A módosításra azért volt szükség, mert az államháztartásnak egyre nagyobb terhet jelentettek az ellátásukra fordított kiadások. A munkáltatók azonban nem szívesen foglalkoztatják őket, mert tartanak egy esetleges munkahely-átalakítás többletköltségeitől, másrészről a fogyatékkal élők, a megváltozott munkaképességűek tartós egészségügyi problémáikon túl, viszonylag alacsony oktatási és szakképzettségi szintűek.

Címkék: