Ősszel újra változhat a gyes

Pénzcentrum2010. augusztus 9. 09:32

Ősszel újabb változások várhatóak a gyes körül: a Fidesz vissza kívánja állítani az időtartamát 3 évre. Szakértők szerint azonban ez nem fogja megoldani a gyermekvállalási helyzetet - írja a Népszabadság.

A kormány őszi törvényalkotási programjában szerepel a gyes és a gyed újraszabályozása, a gyes melletti nyolcórás munkavégzés tilalmának visszaállítása. 2012-től állítanák vissza három évre a gyest, méghozzá visszamenőleges hatállyal.

A Bajnai kormány a korábbi megszorítástól, vagyis a gyes időtartamának lerövidítésétől azt várta, hogy hosszú távon a nők foglalkoztatottságának növekedését eredményezi majd. Hazánkban sajnos az aktív korú nők csupán fele dolgozik, a kisgyerekes anyák foglalkoztatottsága az EU-ban csak Máltán alacsonyabb.

Az intézkedés ellen több nő- és családosokat segítő szervezet tiltakozott, mondván még nem biztosított a gyerekek napközbeni ellátása, a meglévő intézmények nyitva tartása nem alkalmazkodik a munkaidőhöz. A szocialista kormány 2012-ig 15-16 ezer új bölcsődei-óvodai férőhelyet ígért elsősorban uniós források felhasználásával. Húsz százalékkal emelték az óvodai csoportlétszámokat, a bölcsődei férőhelyhiány mérséklését pedig egy új, a családi napközihez hasonló ellátási forma, a családi gyerekfelügyelet bevezetésétől várták.

Ha valaki gyereket akar, a stabilitás a legfontosabb, hogy évekre előre tudja, mire számíthat. A gyakori változtatás, ami mostanában zajlik, a legrosszabb - állítja Tóth Olga szociológus. A szakértő szerint mindkét kormány álláspontjában van ráció, vagyis elismeri, hogy a 3 éves gyes példátlanul hosszú, ugyanakkor az óvodai, bölcsődei férőhelyek száma is nagyon alacsony.

A szociológus szerint jelenleg a gyermekgondozás áthárítása zajlik a hiányos intézményrendszerről a családokra: a kormány ugyanis azt tervezi, hogy a nők negyven év szolgálati idő után nyugdíjba mehetnek, hogy így a nagymamák segíteni tudjanak az unokák ellátásában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tóth Olga elismeri, hogy a bölcsődealapítás rendkívül drága befektetés, de emlékeztet arra, hogy számos nyugat-európai országban bebizonyosodott, hogy hosszú távon nagyon megéri.

Magyarországon 1967 óta van gyes, de alig született tanulmány arról, hogy a gyermekellátási szabadságok különböző formái hogyan hatnak a munkaerő-piaci aktivitásra vagy a gyerekvállalási kedvre - mondja Nagy Beáta egyetemi docens, a Budapesti Corvinus Egyetem Társadalmi Nem- és Kultúrakutató Központjának társigazgatója. Véleménye szerint rugalmas rendszerre van szükség: például ha az anya négyórás munkaidőben dolgozik, akkor csak 50 százalékos gyesre, gyedre legyen jogosult, de az ellátásokat duplaannyi ideig kapja. A legfontosabb, hogy aki szeretne, az akár már néhány hónap után visszatérhessen a munkába, aki pedig tovább kívánja a gyerekét gondozni, hosszabb ideig maradhasson otthon.

Címkék: