Újabb APEH-feketelisták! Elképesztő, több százmilliárdnyi adóval tartoznak nekünk

Pénzcentrum2010. július 31. 07:02

Az Adó-és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) tegnap kora este közzétette a 2010. június 30-án nagy összegű adótartozással rendelkező magánszemélyek valamint a nagy összegű adótartozással rendelkező cégek feketelistáját. A két összesítésben szereplő nevek mögött összesen legalább 212 milliárd forint adótartozás található.

Az állami adóhatósággal kapcsolatos további friss hírünk: Régi-új szóvivő az APEH-nél - Bakonyi távozik a hivataltól

Sovány vigasz a tisztességes adózók számára, hogy a legalább 180 napon keresztül folyamatosan fennálló nagy összegű adótartozással rendelkező adózók második negyedéves listái márciushoz viszonyítva kisebb mértékben bővültek, mint az előző időszaki felsorolások a tavaly decemberi állapothoz képest. A nem magánszemélyek 100 milliós listáján ezúttal 3%-kal több név szerepel mint három hónapja, a magánszemélyek névsora pedig 7,6%-kal gyarapodott. A számok azonban annak ellenére mellbevágóak, hogy korábban5,2%-kal illetve 7,8%-kal gyarapodtak a táblázatok.

Az új listák szerint összesen 1794 darab legalább 100 millió forint adóval tartozó nem magánszemély adósa van az APEH-nak, és mellettük egy kisvárosnyi - egészen pontosan 3272 - magánszemély tartozik az államnak több mint 10 millió forinttal, azaz a hazai egyhavi bruttó átlagkereset legalább ötvenszeresével.

A két listán összesen tehát legalább 212,12 milliárd forint adótartozást felhalmozó adózó neve szerepel. Figyelembe véve azonban, hogy sok vállalkozás és magánszemély vélhetőenjóval több adótartozással rendelkezik a listára kerülés alsó határánál, a jegyzékekben szereplő adózók összes tartozása a fenti minimális összeget még akár további százmilliárdokkal meghaladhatják. A pontos számokat azonban nem ismerhetjük meg, mivel a hatályos jogszabályok kizárólag a nagy összeggel tartozók nevének, székhelyének/lakcímének és adóazonosítójának közzétételét teszik lehetővé az adóhatóságnak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A friss APEH-listák a következő két linkre kattintva böngészhetők: magánszemélyek (és egyéni vállalkozók), nem magánszemélyek.

Címkék: