Ma este nyolckor minden kiderül!

Pénzcentrum2010. július 22. 09:32

Nagyjából 140 ezer felvételiző diák és szüleik várják a ma este közlésre kerülő felvételi ponthatárokat. A legtöbben fővárosi felsőoktatási intézmények valamelyikére jelentkeztek, de az intézményi népszerűségi lista elején ott vannak a vidéki nagyvárosok egyetemei is.

Az elérhető 480 pontból legalább 200-at kell megszereznie annak, aki idén valamelyik felsőoktatási intézménybe igyekszik. Összesen 96 ezer férőhely van a rendszerben, melyekből az állam 56 ezret finanszíroz. A meghirdetett képzések száma a tavalyi 5753-ról 7439-ra nőtt. Ezek közül 3100 alapképzés, 3054 mesterképzés, 1199 felsőfokú szakképzés és 86 az egységes, osztatlan képzés.

Korábban: Siralmas tanári fizetések - irigyled még a nyári szünetet?

A legtöbben idén is az Eötvös Lóránd Tudományegyetemre jelentkeztek, de sokan adták be a szegedi, a debreceni és a pécsi egyetemekre is jelentkezésüket. Az első helyen jelentkezettek aránya, a 10 ezer főnél több jelentkezőt magukénak tudó intézmények között, a Budapesti Corvinus Egyetemen a legmagasabb idén - derül ki a Világgazdaság összeállításából.


A legnépszerűbb képzési területek a korábbi évekhez hasonlóan idén is a gazdaságtudományi, műszaki, bölcsészet valamint a társadalomtudományi szakterületek. A legtöbb elsőhelyes jelentkezés idén a turizmus és vendéglátás, a gazdálkodási és menedzsment, a jogász és a mérnök informatikus szakokra futott be.

Címkék: