Milliárdos áfacsalást hiúsított meg a VP és az APEH

Pénzcentrum2010. július 6. 10:54

A Vám- és Pénzügyőrség nyomozószolgálata és az APEH együttes fellépése mintegy egymilliárd forint ÁFA jogosulatlan visszaigénylését akadályozta meg.

Egy gabona kereskedelemmel foglalkozó gazdasági társaság - amely rendszeresen változtatta cégnevét és vezetőit - a dél-dunántúli régióba áthelyezett székhelye alapján a 2007. évre papíron kimutatott áfáját megkísérelte visszaigényelni. Az ellenőrző adóhatóság megállapította, hogy a visszaigényléshez használt számlák mind formájukban, mind adattartalmukban megtévesztésig hasonlítanak az eredetileg használtakhoz, ugyanakkor a bizonylatok és a hozzátartozó teljesítési szerződések valódisága kérdésessé vált.

A cég a szervezeti háttér mögé bújva folyamatosan próbált kibúvókat találni a felmerülő kérdések megválaszolásában, és próbálta megakadályozni az állami adóhatóságot a valós üzleti háttér feltárásában, bízva abban, hogy a közel 1 milliárd forint kiutalása időközben megtörténik. Az APEH azonban feljelentést tett a Vám- és Pénzügyőrségnél.

A múlt héten indult nyomozás során Budapesten több helyszínen, valamint Szegeden és Szekszárdon házkutatásokat tartottak a vámnyomozók és különféle bizonylatokat, dokumentumokat foglaltak le. Eddig két személy felelőssége állapítható meg, azonban gyanúsítottak köre folyamatosan bővülhet. A gyanúsítottak adócsalás bűntettének kísérlete miatt akár 2-8 év börtönbüntetést is kaphatnak.

Címkék: