Nem lesz nyugdíjcsökkentés - Cserébe jelentősen emelik az áfát Romániában

Pénzcentrum2010. június 28. 16:58

Öt százalékponttal emeli a román kormány az általános forgalmi adó normál kulcsát. A lépésre a nyugdíjcsökkentés alkotmánybírósági vétója miatt kényszerült a kormány.

Múlt hét pénteken a román alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek találta, és megsemmisítette a kormány takarékossági programjának egyes részleteit. A döntés értelmében nem csökkentheti a kabinet a nyugdíjakat, melyek 15 százalékos mérsékléséről korábban határozott a kormány.

Mivel a költségvetés kiadási oldalán nem sikerült kellőképpen megszorítani, a kabinet a bevételi oldal felé fordult, és szombaton az általános forgalmi adó 5 százalékpontos emelését határozta el. A megemelt áfakulccsal már július 1-jétől számolniuk kell az ország lakosainak és a turistáknak egyaránt, bár az áfaemlésről még nem született meg a törvény. Az áfaemeléstől mintegy 4 milliárd lej (kb. 270 milliárd forint) többletbevételt remélnek Romániában. A várt hatást azonban a visszaeső kereslet mérsékelheti.

Ha valóban bevezetik július elsejétől a magasabb áfakulcsot, az év második felétől kezdve egy sor fogyasztási cikk és szolgáltatás ára emelkedhet. A magasabb fogyasztási adó hatására, kevésbé éri majd meg a határ magyar oldaláról bevásárlás és tankolás céljából átjárni. A turisták számára pedig megnő a kint tartózkodás költsége, igaz a szállodai szolgáltatásokra is érvényes kedvezményes 9%-os áfakulcs megemeléséről egyelőre nem szólnak a hírek.

Címkék: