"Adózás alá nem vont kereset" - mi lehet az?

Pénzcentrum2010. június 16. 09:47

Sem az adószakember, sem a munkaügyi kutató nem tud mit kezdeni az Orbán Viktor által meghirdetett "adózás alá nem vont kereset" fogalmával - írja a Népszabadság.

A miniszterelnök bejelentése szerint a jövőben, ha valaki adózott jövedelemből magánszemélyként munkalehetőséget biztosít másnak, akkor a munkát végzőnek nem kell ez után adót fizetnie. Mivel a javaslat részletei még nem ismertek, nem tudható, hogy milyen munkák tartoznak majd ide, akár e körbe tartozhat egy családi ház felépítése is.

Orbán Viktor vonatkozó pontjából csak annyi derül ki, hogy ezekben az esetekben a "munkáltató" magánszemély, a munkáért adózott jövedelméből fizet, de nem derül ki, hogy a munka elvégzője is csak magánszemély lehet-e, mint ahogy az sem, hogy a "munkaadónak" kell-e valamilyen járulékot fizetnie utánuk, vagy hogy az ilyen munkaviszonyban foglalkoztatottak nyugdíját miként határozzák meg.

Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young tanácsadó cég adószakértője
szerint a javaslat azt jelenti, hogy az eddig az adózást elkerülő ház körüli munkák adómentesek lesznek. Kérdés persze, hogy ki mondja meg, hogy egy vállalkozó szereli-e a vízcsapot vagy egy ház körüli munkákban segítő alkalmi munkás? Nem húzható meg határ, ki hová tartozik majd - véli a szakértő. Ha egy embernek papíron nincs jövedelme, mert néhány magánszemélynél takarítást vállal, akkor az adóhatóság kérdésére, hogy miből vette az autóját, nincs válasz - teszi hozzá.

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint nem az idénymunkák és az alkalmi munkák lesznek adórendszeren kívüliek, hanem olyan munkák, amelyeket tipikusan magánszemélyek végeztetnek általában a háztartásban, a kertben. A különbség annyi lesz, hogy míg eddig a munkát adó és a munkavállaló is adót került (csalt), addig egy új foglalkoztatotti státusz bevezetésével az állam leveszi róluk azt a terhet, hogy csalást követtek el.

Címkék: