Diplomával könnyebb: 3,6 hónap alatt munkát találnak!

Pénzcentrum2010. június 10. 09:47

A Diplomás pályakövetés elnevezésű vizsgálat adatai nem igazolják azt a gyakran hangoztatott jelenséget, hogy diplomás munkanélkülieket képzünk: átlagosan 3,6 hónap alatt találnak munkát ugyanis a frissen végzettek - írja a Népszabadság.

Az elsőre már-már oximoronnak tűnő fogalom, a "munkatapasztalattal rendelkező pályakezdő", mely rengeteg álláshirdetésben megtalálható, egyáltalán nem lehetetlen: a diplomát szerző fiatalok majdnem fele ugyanis már az államvizsgája idején is dolgozott - derült ki az Educatio Nonprofit Kft. Diplomás pályakövetés 2009-2010 elnevezésű kutatásából.

A vizsgálat során csaknem ötezer, 2007-ben végzett friss diplomást kérdeztek meg 2010 tavaszán az oklevelük megszerzése óta eltelt időszakban szerzett tapasztalataikról.

A végzetteknek mindössze 1,7 százaléka nem talált munkát a 2007-es diplomázása óta, negyven százalékuk viszont már az államvizsga idején dolgozott, több mint fele (53,5 százalék) pedig a diploma megszerzése után keresett és talált is állást. Alig negyedüknek kellett négy vagy több hónapot várni a munkába lépésre. A 2007-es év munkakereső friss diplomásai összességében az egyetem, vagy főiskola kapuin kilépve, átlagosan 3,6 hónap alatt helyezkedtek el.

A bölcsész, valamint jogász végzettségűeknek az átlagosnál rövidebb, míg a természettudományi területen végzetteknek jóval több idő kell az első állás megszerzéséhez.

Az elhelyezkedett diplomások munkájuk szakmai, tartalmi részével elégedettek, a munka személyi és tárgyi körülményeit is jónak tartják, a szakmai előmenetellel és a karrierépítéssel, illetve a jövedelemmel és a különböző juttatásokkal azonban már kevésbé vannak kiegyezve.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A fizetéssel kapcsolatban főként a pedagógiai, az orvos- és egészségtudományi, a természet- és társadalomtudományi szakmák végzettjei elégedetlenek. Az informatikai és jogi területeken végzettek mind anyagilag, mind szakmailag az átlagnál elégedettebbnek bizonyultak.

A diplomázás utáni első munkahely megszerzésében igen erős azonban a személyes kapcsolat szerepe: az állást kereső friss diplomások harmada ugyanis ismerős ajánlása révén szerzett munkát. Álláshirdetésekre jelentkezve 27, munkaközvetítő cégen keresztül 5 százalékuk járt sikerrel.

Címkék: