Behunyják szemüket az ügyvédek a pénzmosásos ügyleteknél

Világgazdaság2010. május 26. 09:47

A törvényi előírás ellenére úgy tűnik, hogy sem az ügyvédek, sem az adótanácsadók nem jelentik a pénzmosás gyanús ügyleteket - írja mai számában a Világgazdaság.

A tavalyi év folyamán tett összesen 5407 pénzmosásra utaló bejelentésből mindössze kilencet tettek ügyvédek, és egyszer sem fordultak a hatóságokhoz az adószakértők. Egy jogszabály 2003-tól kezdődően írja elő például az ügyvédek, a könyvelők és az adótanácsadók számára a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozására utaló jelek bejelentését.


Szinte biztos, hogy az ügyvédek működésük során a bejelentett kilenc esetnél gyakrabban találkoztak tavaly gyanús tranzakciókkal, azonban az ügyfelek elvesztésétől tartva inkább átsiklanak ezek felett. Teszik ezt annak tudatában, hogy meglehetősen nehéz a jelentési kötelezettség szándékos elmulasztásának bizonyítása - nyilatkozta a lapnak a téma egyik szakértője.

A Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke a lapnak elmondta, hogy a kamarájuk folyamatos ellenőrzés alatt tartja az ügyvédek pénzmosás elleni szabályzatait. Úgy látják, hogy az ügyvédek többsége az ügyvédi titoktartás megszegésének elkerülése érdekében inkább nem is vállalja el az olyan ügyleteket melyben pénzmosás gyanúja merülhet fel.

Címkék: