220 milliós adócsalást lepleztek le

Pénzcentrum2010. május 21. 10:32

1,5 milliárd forint értékben állított ki valótlan gazdasági eseményekről számlát egy komádi lakos két bűnsegédjének közreműködésével, mellyel összesen 221 millió forintos állami bevételcsökkenést okoztak ÁFA adónemben.

A különösen nagy mértékű adócsalás nyomozását a napokban zárta le a Vám- és Pénzügyőrség, mely alapján az ügyészség vádiratot nyújtott be.

A nyomozás szálai 2004-re nyúltak vissza, amikor a komádi székhelyű Bt. képviselője legálissá akarta tenni számla nélküli terményvásárlásait, melyhez felhasznált egy likviditási problémákkal küzdő biharkeresztesi székhelyű gazdasági társaságot. A biharkeresztesi társaság termékértékesítésről kiállított számláit állította be saját cégének könyvelésébe, így a számla nélkül beszerzett termények továbbértékesítése során kompenzálni tudta ÁFA fizetési kötelezettségét.

A látszat megtartása érdekében az ellenértéket átutalta a biharkeresztesi cégnek, majd annak képviselői az összeg 5%-ának megfelelő jutalékért felvették a pénzt, és visszajutatták eredeti gazdájának. Amikor az elkövető értesült az APEH ellenőrzési eljárásairól, kezdeményezte az üzletvezetése alatt álló gazdasági társaság végelszámolását, ám tevékenységét nem hagyta abba, hanem rábírta segítőit egy új társaság alapítására, mely neve alatt tovább értékesített üzleti partnerei felé.

A pénzügyőrség a komádi lakost és két bűnsegédjét gyanúsítottként hallgatta ki, adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntettének elkövetése miatt. Cselekményük az elcsalt adó nagyságára való tekintettel 2 - 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Címkék: