300 ezres havi fix: nyári luxusmunkák

Pénzcentrum2010. április 30. 05:22

Idén talán jobb lesz Az iskolai tanév végeztével több ezer diák néz nyári munka után, amivel az ügyesebbek óránként akár 1200-1500 forintot is össze tudnak szedni. Felmerül persze a kérdés, hogy az idei nehéz munkaerő piaci körülmények milyen lehetőségeket tartogatnak a diákoknak. Az általunk megkérdezett iskolaszövetkezetek között akadnak pesszimistábbak, és derűlátóbbak is.

Az elmúlt két évben 130-140 ezer ember veszítette el a munkáját Magyarországon, a legfrissebb, első negyedéves statisztikák szerint a munkanélküliség 11,8 százalékra rúgott a 15-74 évesek körében, összesen közel fél millióan keresnek állást jelenleg hazánkban. A Magyar Nemzeti Bank februári inflációs jelentése szerint a munkanélküliségi ráta várhatóan 2011 harmadik negyedévéig sem fog csökkeni, jó hír azonban, hogy nagyobb elbocsátási hullámokra nem kell számítanunk a közeljövőben.

Ennyit kapnak a 36 éves öregségi nyugdíjasaink! Íme a számokKattints!

Bár tavaly még koránt sem volt ilyen rossz a foglalkoztatottsági helyzet, a diákoknak már akkor sem volt egyszerű helyzetük. 2009. nyár elején 35-40 százalékos kereslet visszaesésről számoltak be a legnagyobb iskolaszövetkezetek, míg kínálati oldalon 15-18 százalékkal több diák jelent meg akkor az álláspiacon. A Pénzcentrum megkérdezte a legnagyobb iskolaszövetkezeteket, idén mire számíthatnak a munkát kereső fiatalok.

Optimisták a közvetítők

A több mint 7.000 fő regisztrált taggal rendelkező Schönherz Iskolaszövetkezet a tavalyi évben is tartani tudta piaci pozícióját, megrendelés állományuk stagnálást mutatott. Ez főként a stabil, hosszú távú munkáiknak tudható be - árulta el Varga Ferenc, az iskolaszövetkezet elnöke. A 2009-es évben hozzávetőleg 20 százalékos növekedést tapasztaltak a jelentkező diákok számában, ami a 2010-es év eddig eltelt hónapjaiban sem változott. A nyári hónapokban további jelentős munkaerő jelentkezésre számítanak - tette hozzá Varga.


A 21 ezer fős taglétszámmal rendelkező Fürge Diák Iskolaszövetkezetnél tavaly éves szinten 20 százalékos visszaesést tapasztaltak keresleti oldalon, de az első negyedéves adatok alapján idén már el fogják érni a 2008-as szinteket - árulta el Simon Balázs, Jogi és kommunikációs igazgató.

A kisebb, 3000 fős regisztrált tagot számláló Márton Áron Iskolaszövetkezet (MADS)felügyelőbizottsági elnöke, Guzsvány Szilveszter elmondta, az elmúlt hónapokban már kezdődő stabilitást éreztek a piacon. Más iskolaszövetkezetekkel ellentétben, a MADS-nél soha nem a nyári időszak jelenteti a legpörgősebb évszakot, hasonló munkamennyiséggel rendelkeznek az év más szakaszaiban is.

Hasonló várakozásokról számolt be a Pannon-Work Iskolaszövetkezet is: ez évi tapasztalataik alapján sokkal jobb a helyzet, de az igazi fokmérő a nyári időszak lesz - véli Kurdi Ferenc, igazgatósági tag. Náluk már beindult a toborzás, folyamatosan ott vannak az iskolákban, különböző akciókba vonják be a diákokat. Nyáron arra számítanak, hogy az alkalmi munkavállalói könyv megszüntetésével, az egyszerűsített foglalkoztatással szemben inkább diákmunkát fognak igénybe venni a vállalatok.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Jobb Kezeknél ugyanakkor pont idén várnak keményebb évet, ők ugyanis tavaly nem tapasztaltak visszaesést, idén azonban 5 % csökkenésre számítanak keresleti oldalon, míg a jelentkező diákok számában 10 százalékos emelkedést várnak.

Hol lesz egyáltalán munka?

A megkérdezett iskolaszövetkezetek némelyike egy-egy ágazatra specializálódott. A MADS munkái például elsősorban a marketingtevékenységekhez köthetők(telefonos értékesítés, kutatás, szórólapozás, nyomdai utómunkák stb.). Mint tudjuk, ezt a szegmenst jelentős visszaesés jellemezte a válság hatására, de eddigi tapasztalataik alapján a visszaesés átfordult és lassan, de emelkedni látszik a kereslet ezen a területen is.

Ami a bankszektort illeti, ők mostanában kevesebb diákot kérnek, gyakornokot iskolaszövetkezeten keresztül nem is igen foglalkoztatnak, ugyanis a gyakornokoknak általában kevesebb járandóságot fizetnek a mindenkori minimálbérnél, az szövetkezeteknek viszont a minimálbért ki kell fizetni a diáknak. Ezért inkább gyakornoki szerződéssel foglalkoztatnak a cégek - állítja Kurdi Ferenc a Pannon-Worktől.

Itt vannak a vesztes béren kívüli jutattások!
Kattints!

Fürge Diáknál továbbra is a feldolgozóipar, a mezőgazdaság és a kereskedelem szívja fel a legnagyobb létszámot. Ezek közül tavaly a feldolgozóipar zuhant, itt folyamatos visszakapaszkodásra számítanak - fogalmazott Simon Balázs - szemben a kereskedelemmel, ahol egyelőre nem érzékelnek javulást. A mezőgazdaságban, az előzetes adataik alapján idén lesz visszaesés. Bár a szolgáltatási szektor náluk nem foglalkoztat nagy tömegeket (bár idén bővülésre számítanak), összességében mégis a pozíciók 25-30%-át adják különböző irodai, szakmai, számítógépes, hosztesz, terjesztéses, reklám- és marketingfeladatok formájában.

A Schönherz Iskolaszövetkezet a diákmunka piacán speciálisnak mondható, informatikai területre koncentrál: állásajánlataik jelentős része (70%-a) ehhez a területhez kapcsolódik. A fennmaradó 30%-ban irodai kisegítő feladatra, adatrögzítésre keresnekk diákokat, szintén elsősorban IT szektorban tevékenykedő cégekhez - közölte Varga Ferenc.

A minimálbér többszöröse sem ritka!

Címkék:
fürge diák iskolaszövetkezet,