Elképesztő! Komplett cigarettagyárat kapcsoltak le a vámosok

Pénzcentrum2010. április 22. 16:32

Nem csak a magyarországi vámhatóságnak okoz gondot a cigaretta feketekereskedelme, hanem Európa más országaiban is fokozott erőfeszítéseket igényel a hatóságoktól a cigarettacsempészek, illegális gyárak felkutatása és lekapcsolása. A legutóbb Litvániában került sor egy nagyszabású akcióra.

Illegális cigarettagyárban razziáztak a litvániai vámhatóság és az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) emberei az ország fővárosában, Vilniusban. Az OLAF közleménye szerint az üzem, melynek működését a rajtaütés után beszüntették, percenként ezer cigaretta gyártására és csomagolására volt alkalmas. Ezzel a kapacitással és 24 órás működéssel számolva a gyárban naponta 7200 karton cigaretta készülhetett.

A gyártóberendezések mellett a litván vámosok nagy mennyiségű dohányt, cigarettapapírt és egyéb alapanyagokat is lefoglaltak. Az alapanyagokból korábban három - a közleményben meg nem nevezett - különböző márkájú cigarettát állítottak elő, melyeket később a feketepiacon terjesztettek Európa-szerte.

Az OLAF igazgatója, Nicholas Ilett a közleményben az akció sikerességével kapcsolatban gratulált litván kollégáinak, és hangsúlyozta, hogy továbbra is mindent meg fognak tenni az európai államokat százmillió eurókkal megkárosító szervezetbűnözés visszaszorítása érdekében. Az OLAF a litvániaival együtt eddig több mint 50 illegális cigarettagyár bezárásában működött közre 2003 óta - áll a szervezet közleményében.

Címkék: