Tragikus légikatasztrófa! Meghalt a lengyel államfő

Pénzcentrum2010. április 10. 11:32

A földbe csapódott Lech Kaczynski lengyel elnök repülője Oroszországban, nincsenek túlélők. A gépen 132-en utaztak, az elnök felesége, több kormányzati tisztviselő és a lengyel központi bank vezetője is a repülőn volt - írja az Index.hu.


Kaczynski és felesége egy archív felvételen

Lezuhant szombaton Oroszországban a lengyel államfőt, Lech Kaczynskit szállító repülőgép, közölte egy lengyel tisztségviselő a szmolenszki repülőtérről. A Ria Novosztyi orosz hírügynökség szerint Kaczynski életét vesztette, orosz kormányzati források szerint a gépen 132-en utaztak, senki sem élte túl a szerencsétlenséget.

A lengyel elnök és felesége mellett a lengyel központi bank vezetője, a vezérkai főnök, a kabinetfőnök és a kormányzat több fontos tagja is a Tu-154-es gépen volt.

Szergej Antufjev tartományi vezető azt mondta a BBC-nek, hogy a gép leszállás közben letarolta a fák tetejét, megbillent, majd a becsapódáskor darabokra tört. a kifutópálya közelében.

A lengyel külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy a gép a becsapódáskor kigyulladt, a repülőtéri mentőegységek megpróbálták kiszabadítani az esetleges túlélőket. Az egészen kis darabokra szakadt roncsokat jelenleg is fecskendőkkel oltják a sűrű ködben.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök kormánybizottságot hozott létre a baleset körülményeinek kivizsgálására, ennek élén Vlagyimir Putyin kormányfő áll. A Tu-154-est az 1960-as években vezették be, a BBC tudósítója szerint többször is figyelmeztették a lengyel vezetőket, hogy újítsák meg a kormányzati repülőket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kaczynski Szmolenszkből Katinyba (Katyn) látogatott volna, hogy megemlékezzen a településen 1940-ben a szovjetek által kivégzett több ezer lengyel emléke előtt. Az elnökkel tartottak áldozatok hozzátartozói is.

Putyin és Donald Tusk lengyel miniszterelnök a héten már megemlékezett a településen, ezen azonban Kaczynski nem vett részt. A lengyel elnök kérte, hogy ő is megemlékezhessen az áldozatokról a helyszínen, amit Moszkva engedélyezett neki. A BBC szerint Donald Tusk sírva fogadta Kaczynski halálhírét.

Lech Kaczynski megosztó figura volt a lengyel politikában. 2005-ben választották meg elnöknek Lengyelországban, előtte Varsó polgármestere volt. A volt lengyel miniszterelnök, Jaroslaw Kaczynski ikertestvére, aki jelenleg a Jog és Igazságosság jobboldali párt elnöki tisztségét tölti be Lengyelországban.

Címkék:
vlagyimir putyin, lezuhant repülő,