ScienNet: adócsalás és sikkasztás után is nyomoz a VP

Pénzcentrum2010. március 24. 08:32

A Vám- és Pénzügyőrség (VP) közleményben számolt be a ScienNet ügyben eddig tett nyomozásról: a gyanú szerint százmilliós nagyságrendű adócsalásról és sikkasztásról is szólt a törzsvásárlói rendszer.

A Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága 2009. november 20. napján rendelt el nyomozást a ScienNet törzsvásárlói rendszerrel kapcsolatosan. Az egész ország területére kiterjedt, szervezett akciót követően a nyomozó hatóság gyanúsítottként hallgatta ki a társaság képviselőjét, különösen nagy mértékű adóhiányt okozó adócsalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

A nagy mennyiségű adatok feldolgozása során megállapítást nyert, hogy a vizsgált időszakban a Sciennet LLC Magyarországon vezetett bankszámláiról összesen 3,6 milliárd forint került kiutalásra a törzsvásárló magánszemélyeknek úgy, hogy ebből az összegből az első 112 (3 millió forint felettiek) személy részére közel 2,1 milliárd forint került átutalásra. A jelentős összegek átutalására úgy került sor, hogy ezen időszakban a tényleges vásárlásokból, illetve szolgáltatásokból az LLC részére a termékpartnerektől származó jutalék összege nem érte el 300 millió forintot. Az adatok elemzése alapján megállapítható, hogy a kiutalások fedezetét döntően a belépők által fizetett foglalók fedezték.

Az első 112 magánszemély közül az egy személy részére kifizetett legnagyobb összeg több részletben 227 millió forint volt, míg a legkisebb összeg 3 millió forint volt 2008-2009 években.

Mindezek alapján a Fővárosi Főügyészség 2010 februárjában a Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnokságát kijelölte a hatáskörén kívül eső sikkasztás bűntett nyomozására is a tényállás teljes körű kivizsgálása érdekében.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Gyanú merült fel arra is, hogy a Sciennet LLC által ezen időszak alatt az ún. franchise díjak okán a törzsvásárlói rendszer hátterében álló offshore cégek részére kifizetett közel 266 millió forint kiutalása mögött nem állt valódi franchise rendszer.

A feltárt adatok alapján a nyomozó hatóság már nemcsak az adócsalás, hanem sikkasztás bűntett vonatkozásában is végzi a tényállás teljes körű feltárását, a bűncselekmények elkövetésével megalapozottan gyanúsítható személyek beazonosítását, büntetőjogi felelősségre vonásuk érdekében.

Címkék: