Figyelj az adójóváírásodra! Sok pénz múlhat rajta

Pénzcentrum2010. március 19. 09:32

Sok adózó az összességében csökkenő személyi jövedelemadó-terhek ellenére azonos bruttó kereset mellett is alacsonyabb nettóval szembesült idén év elején - írja mai számában a Világgazdaság. A jelenség oka, hogy az alacsonyabb jövedelmi kategóriákban a nettóbér arányában jelentős mértékű adójóváírás nem automatikusan jár a munkavállalóknak.

Havi 15.100 forint, ennyiről mondanak le a jövő évi adóbevallásukig azok a munkavállalók, akik még idén évközben nem tesznek adóelőleg-nyilatkozatot a nekik járó 2010-es adójóváírás érvényesítéséről.

Az adójóváírás legfeljebb évi 3,188 millió forint szuperbruttósított bérjövedelemig érvényesíthető a havi személyi jövedelemadó előlegekből. Azonban ehhez a munkavállaló a munkáltató felé nyilatkoznia kell arról, hogy az éves jövedelme nem fogja meghaladni a fenti sávhatárt. A sávhatár egyébként egyenletes havi bérjövedelemmel számolva havi bruttó 209.186 forintot jelent.

A nyilatkozat év közben bármikor megtehető, amennyiben az adózó március 22-ig nyilatkozik, úgy az április havi fizetésében is érvényesítésre kerül a 15.100 forintos összeg. Az APEH által javasolt nyilatkozat és a kitöltési útmutatója erre a linkre kattintva érhető el.

A bér kifizetőjének egyébként törvényi kötelessége a munkavállalót tájékoztatni a munkavállalót az adóelőleg-nyilatkozat lehetőségéről és az adott vagy nem adott nyilatkozat következményeiről. Így például arról is, hogy az adóelőleg-nyilatkozat évközben visszavonható, sőt, az adózónak érdeke is, hogy visszavonja azt, ha a jövedelme átlépné a 3,188 millió forintot. Ha ugyanis az évközben ténylegesen fizetendő adó és az adózó kérelmére alkalmazott alacsonyabb mértékű adóelőleg-levonás különbsége - az adózónak felróható okból - meghaladná a tízezer forintot, akkor az adózónak a különbözet 12%-át bírságként kell megfizetnie.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Adójóváírás nem csak a 3,188 millió forintos határig, hanem e felett is jár. Egészen évi 4,698 millió forintos szuperbruttó (havi bruttó 308.267 forint) bérjövedelemig egyre csökkenő mértékben megilleti az adózót. A két összeg között az adójóváírás összege fokozatosan csökken az éves maximális 181.200 forintról a nullára. Az adóelőleg azonban nem érvényesíthető abban a hónapban, amelyben a bér kifizetője által az év elejétől megállapított adóelőleg-alapok összege meghaladja a 3,188 millió forintot.

Címkék:
nettóbér,