Kijöttek a nyugdíjpénztári hozamok: íme a két véglet!

Pénzcentrum2010. március 3. 09:02

A Stabilitás Pénztárszövetség elkészítette a tagkasszák hozamalakulásáról szóló elemzését. A 2009-es összesítésből kiderül, hogy az egyedi magánnyugdíjpénztári teljesítmények szórása számottevően növekedett az előző évekhez képest - írja a Napi.

A szövetség tegnap nyilvánosságra hozott elemzéséből kiderült, hogy az eltérésekhez nagyban hozzájárult az, hogy a válság következtében lehetővé tették a kasszáknak az előírt részvényfeltöltési szint későbbi teljesítését, de burkoltan bírálják a devizakitettségre vonatkozó korlátozás bevezetését is.

A szövetség szerint üdvözlendő lenne a nemzetközi tőketranszfer és a diverzifikáció kiszélesítése, így a pénztártagok részesülhetnének a jobban teljesítő gazdaságok pénz- és tőkepiaci hozamaiból (kevésbé lennének kiszolgáltatva a hazai gazdaság esetleges gyenge teljesítményének).

A 2009-es nyerteseket és veszteseket a táblázat tartalmazza. 10 éves időtávon a klasszikus portfóliónál szintén a Dimenzió győzött, míg a kiegyensúlyozott portfóliót a VIT nyerte. A növekedési portfólióban egy évvel korábban mért 5,05%-os átlaghozam 5,77%-ra emelkedett, de ez még mindig azt jelenti, hogy a tagok vagyona reálértéken csökkent.

Címkék: