APEH, PM: ha nincs megállapodás, jöhet a demonstráció?

Pénzcentrum2010. március 2. 07:02

Vélhetően nem született megállapodás tegnap délután az Adó- és Pénzügyi Dolgozók Országos Szakszervezeti Tanácsa (ADOSZT), a Vám- és Pénzügyőrség Független Szakszervezete (VPFSZ) és a Pénzügyminisztérium (PM) közötti tárgyaláson az APEH és a VP dolgozók tavalyi mozgóbéréről folyó tárgyaláson. Az egyeztetésen elhangzottakról részleteket egyik fél sem árult el.

Kicsi az esélye, hogy megállapodás született a minisztérium és az alá tartozó két adóhatóság dolgozóit tömörítő érdekvédelmi szervezetek között lezajlott egyeztető tárgyaláson tegnap délután. Az eredménytelenségre utal, hogy egyik fél sem volt hajlandó beszámolni a háromuk közti beszélgetés tartalmáról és a tárgyalók követeléseiről, ajánlatairól.

A Magyar Nemzet korábban úgy értesült, hogy a szakszervezetek a tavalyi évre visszamenőleg még egy havi mozgóbért követelnek a két szervezet dolgozóinak a tavaly év közben és év végén kifizetett egy-egy havi jutalmakon felül. Az érdekvédők azzal fenyegetnek, hogyha nem lesz megállapodás, akkor több ezer érintett alkalmazott március 4-én a PM József nádor téri épülete előtt egy demonstráció keretében ad hangot elégedetlenségének.

Korábban: Oszkó, fizess! APEH-osok ezrei vonulhatnak utcára pénzükért

Az APEH és a VP berkein belüli zúgolódást az szülte, hogy míg két évvel ezelőtt csak az APEH 15 ezer dolgozója a hivatal teljesítménye alapján 16,7 milliárd forint jutalomként nevesített mozgóbérre volt jogosult, addig tavaly év végén az APEH és VP összesen 22 ezer alkalmazottjának mindössze 5,1 milliárd forinttal kellett beérnie.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A két szervezet dolgozóinak az elmúlt évben is több járt volna, hogyha (túl)teljesítik a költségvetési törvényben meghatározott adó- és járulékbevételi számokat. A költségvetés azonban csak a gazdaság 1%-os visszaesésével számolt, a valóság azonban ennél jóval szomorúbb képet mutatott, így az APEH és a VP is eleve esélytelenné vált a tervek teljesítésére - emelte ki a dolgozók érvét tegnapi cikkében az Index.

A Pénzcentrum megkeresésére sem az ADOSZT, sem a VPFSZ vezetői nem kívántak nyilatkozni a szakszervezetek következő napokban várható lépéseiről. Részleteket a ma délután kettőkor megrendezésre kerülő sajtótájékoztatójukon fogják a nyilvánosság elé tárni. A minisztérium sem közölt semmit a tárgyalásokon elhangzottakról, csupán annyit árultak el, hogy folyamatos az egyeztetés van a szakszervezetek és a PM között. Továbbá, hogy a demonstráció helyett inkább a tárgyalóasztalt tartják a megfelelő vitarendezési fórumnak.

Címkék: