Tíz százalékos munkanélküliség az EU-ban: nem hazánk a sereghajtó!

Pénzcentrum2010. március 1. 15:03

Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) legfrissebb jelentése szerint januárban nem változott a munkanélküliség előző hónaphoz képest: az eurót használó 16 tagállamban 9,9 százalék, a huszonheteknél 9,5 százalék volt a szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta. Hollandiában a legalacsonyabb, 4,2 százalékos, míg Lettorszában a legmagasabb a munkanélküliség, ott minden ötödik aktív ember munkát keres.

Az EU 27 tagállamában, 2009. januárjához képest, 8 százalékról 9,9 százalékra emelkedett a munkanélküliek aránya. Ez becslések szerint közel 23 millió embert jelent, akik közül 15,6 millió euró övezeti.

A tagországok közül Hollandiában a legjobb a foglalkoztatási helyzet, ott ugyanis mindössze 4,2 százalékos a munkanélküliség, de Ausztriában és Luxemburgban is 6 százalék alatti a mutató. A legszorongatottabb helyzetben a lett munkaerőpiac van, ahol egy év alatt 12,3-ról 22,9 százalékra kúszott a mutató, Spanyolországban az aktív lakosság 18,8 százaléka keres állást, de Észtországban is 15 százalék fölötti a munkanélküliség.

Magyarországon az uniós számítási módszer alapján a tavaly januári 8,8 százalékról egy év alatt 11,1 százalékra ugrott a munkanélküliségi ráta.


2009 és 2010 januárja között a férfiak körében 7,8-ról 9,7 százalékra ugrott az álláskeresők aránya. Nők esetében kisebb mértékű emelkedés volt megfigyelhető, igaz körükben már egy évvel ezelőtt is magasabb volt az állástalanok aránya.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A 25 év alattiak körében különösen magas a munkanélküliek aránya: az euró övezetben 20,2 százalékos, a 27 tagállam átlagát tekintve 20,9 százalékos volt idén januárban. Spanyolországban ugyanez a mutató 39,6 százalékos.

Címkék: