A román munkavállalók menthetik meg az elöregedő Európát

Pénzcentrum2010. február 11. 09:02

Románia lehet az egyik legfőbb kedvezményezettje annak a finn programnak, amely az újonnan csatlakozott uniós tagállamokból érkezőkkel tervezi hiánnyal küszködő munkaerőpiacát feltölteni - írja a Napi.

A nyugat-európai társadalmak elöregedése kapóra jön a romániai munkavállalóknak, mivel Finnországban lendületet vett a nyugdíjazásnak egy újabb hulláma, a hatóságoknak félmillió munkavállalót kell találniuk a következő 4 év alatt a megüresedett helyek betöltésére. Jelenleg elsősorban háztartási és egészségügyi alkalmazottakra van szükség, de a fémfeldolgozásban és az építőipar felújítási ágazatában van jelentősebb felvevő-kapacitás.

A skandináv országok a magas bérek mellett az erős szociális háló miatt is rendkívül vonzóak a külföldiek számára. Az egyre szaporodó német kivándorlók is igen szívesen fordulnak az északi térség felé. A toborzócégek elmondták, hogy jelentkezőkben nincs hiány, inkább a szakképzett munkásokból van kevés.

Januárban meghaladta a 75 ezret a románok számára kínált külföldi ajánlat, az állásközvetítők további növekedésre számítanak. Szerintük a jelenlegi szám a turisztikai szezon tavaszi indulásakor megduplázódhat. Előrejelzések szerint 2010-ben félmillióra emelkedik a határon túli munkalehetőségek száma. A Tjobs állásközvetítő felmérése azt mutatja, hogy a legnagyobb toborzó jelenleg Görögország, de tagadhatatlan, hogy olasz, német és brit ügynökségek is nagy számban érdeklődnek a román pályázók iránt.

A hivatalosan nyilvántartott 700 ezer román munkanélkülire az országos munkaerő-hivatalnál mindössze 50 ezer ajánlat jutott január végén. A 300 euró körüli átlagbérek szintén eltörpülnek azok mellett, amelyekért idegenben lehet elszegődni.

Címkék: