Bérpapíron a szuperbruttó - A különbség szembetűnő

Pénzcentrum2010. február 8. 09:18

Hárommillió munkavállaló kap több fizetést a napokban függetlenül attól, hogy emelkedett-e a bruttó bére vagy sem. Az ok a bonyolult, de az adózókra nézve kedvező szuperbruttósításban keresendő.

Egy új fogalmat, a szuperbruttósítást kell megtanulniuk a munkavállalóknak idén januártól. A munkáltatók már jól ismerik ezt a szót, mivel a január havi bérek számfejtésekor már a 2009-hez képest gyökeresen megváltoztatott 2010-es szja szabályokat kellett alkalmazniuk, erre a feladatra pedig időben fel kellett készülniük.

A szuperbruttósítás lényege, hogy az személyi jövedelemadó alapja ezentúl a bruttó munkabér 127%-a lesz. Ez után az összeg után kell megfizetni a 17 illetve 32 százalékos szja-t. Az alacsonyabb adókulccsal egészen 5 millió forintos adóalapig kell számolni, vagyis nagyjából 3,937 millió forintos éves bruttó keresetig (a pontos számot úgy kapjuk, hogy az 5 milliót elosztjuk 1,27-tel).

Az alacsonyabb keresetűek szja terheit csökkenti a megnövelt adóalap sávhatárig (3,188 ezer forintig) teljes egészében levonható adójóváírás, melynek mértéke havi 15 100 forint, de maximum a fizetendő szja. A sávhatár felett az adójóváírás mértéke lineárisan csökken egészen a nulláig, amit 4,698 millió forintos adóalapnál ér el. Ez az érték a szuperbruttó szabályt figyelembe véve nagyjából havi bruttó 308 ezer forintos bruttó havi bérnek felel meg.

A rendszert bonyolítja, hogy a járulékok alapja továbbra is a bruttó munkabér marad. A járulékszámítás azonban annyival egyszerűsödik a tavalyi évhez képest, hogy idén már nem csak a minimálbér kétszereséig, hanem a teljes bruttó bér után csupán 27%-os munkáltatói járulékterhet kell leróni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az szja szabályok változásai - bonyolultságuk ellenére - mind a munkavállalók elsöprő többségének szemszögéből, mind pedig a munkáltatók oldaláról nézve pozitívak. A legtöbbet a bruttó havi 220-280 ezer forintos sávban keresők nyerték a jogszabálymódosításokon. Egy tavaly is és idén is 240 ezer forintot kereső alkalmazott nettó bére például 16 488 forinttal emelkedett. A minimálbéresek tavaly nettó 57 816 forintot kerestek, idén pedig 60 236 forintot fognak a borítékban találni, igaz az emelkedés nagyobbik részét a 2000 forinttal megnövelt bruttó minimálbérnek köszönhetik.

Rosszabbul csak azok járnak - ők is csak havi pár száz, magasabb béreknél néhány ezer forinttal -, akik bruttó havi 1,435 millió forintot meghaladó jövedelemtartományban keresnek.

Címkék: