Simor 45 millióval, Erdei 65 millióval növelte vagyonát tavaly

Pénzcentrum2010. február 3. 08:35

Az állami pénzügyi intézmények vezetőinek vagyona szépen gyarapodott tavaly, erre utalnak a Napi Gazdaság által a most leadott vagyonnyilatkozatokból gyűjtött adatok. A pénzügyi vagyonlista élén minden bizonnyal Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke áll, akinek vagyona tavaly 45 millió forinttal 1.448 milliárd forintra emelkedett, miután tavaly eladta (külföldi) gazdasági érdekeltségeit, ráadásul egy vérteskozmai nyaraló megvásárlása is belefért. A jegybankelnök nem tőzsdézik, vagyonának túlnyomó részét befektetési alapokban tartja.

 

Az MNB alelnökei közül Király Júlia vagyona 20 millió forinttal 401 millió forintra gyarapodott, amelyet elsősorban befektetési alapokban és nyugdíjpénztárakban fialtat, illetve jelentős részét vagyonkezelő cégében tartja. A másik jegybanki alelnök Karvalits Ferenc vagyona 39 millió forinttal 34 millió forintra csökkent tavaly. Ennek okát nem tárta fel a vagyonnyilatkozatban, az viszont ismert, hogy Karvalits az összes pénzét államkötvényekben tartja, emellett műgyűjtő is - emlékeztet a Napi.

A jegybanki alelnök mellett Kopits Györgynek, a Költségvetési Tanács elnökének pénzügyi vagyona is csökkent, 11 millió forinttal 50 millió forintra. Ennek oka sem ismert, csak annyi tudható, hogy a forintban lévő megtakarításait növelte, míg a devizában lévőkét növelte.

A Napi körképe alapján a legjobb évet Erdei Tamás, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója zárta, aki mellékállásban a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács tagja, így vagyonnyilatkozat tételre köteles. Erdei pénzügyi vagyona Simornál is nagyobb mértékben, 65 millió forinttal nőtt, igaz az állomány (614 millió forint) még így is elmarad Simorétól, bár megjegyzendő, hogy Erdei jelentős ingatlanvagyonnal is rendelkezik. Az MKB Bank első embere sem tőzsdézik, vagyonát bankja befektetési alapjában, valamint OTP befektetési jegyekben, illetve bankbetétekben tartja, a mindennapi kiadások fedezésére pedig 20 millió forintos készpénzt tart.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A vezető politikusi vagyonnyilatkozatokból megismert fontosabb adatok alábbi cikkünkben olvashatók:

2010.02.02 11:35
Lendvai a keményvalutában, Mesterházy a készpénzben hisz: Orbán hitelt törleszt

Címkék:
király júlia,