Hosszú távon nem segít a közmunka

Magyar Nemzet2010. február 3. 10:17

A Magyar Nemzet által megkérdezett szakértők szerint a közmunka-programban részt vevők potenciális munkanélkülinek tekinthetőek, vagyis egyelőre csak a statisztikákban javul a foglalkoztatás.

Bár a tavalyi kilencről idén 13 milliárd forintra emelkedett a közmunkaprogram támogatása, s ily módon a résztvevők száma is 17-ről 22 ezerre nőtt, a rendszer működtetése csak tüneti kezelésnek minősül. Az érintetteknek nincs sok esélyük a be- illetve visszailleszkedésre a piacra, ehelyett inaktívakká, munkanélküliekké válnak - mondták név nélkül nyilatkozó szakértők a Magyar Nemzetnek.

A válság miatt a kormány a közmunkában foglalkoztatottak számát mesterségesen megnövelte, ám az általuk végzett feladatok többsége nem értéktermelő, hanem a költségvetésből, elsősorban szociális célból finanszírozott fogyasztás, így tehát a GDP-t nem növeli.

A Szociális és Munkanélküli Minisztérium adatai szerint jelenleg közel 17 ezer munkavállaló tevékenykedik a futó munkaprogramokban, ám az ő megbízatásuk munkakörtől függően nyár elején vagy végén jár le. Szerencsés esetben kapnak újabb közmunka-megbízást, ugyanakkor komoly a veszélye annak is, hogy munka nélkül maradnak. A munkából kimaradók helyzetét az is nagyon megnehezíti, hogy januártól csak egy háztartásban csak egy ember lehet jogosult az az Út a munkához programból nyújtható 28 500 forintos rendelkezésre állási támogatásra.

Címkék: