A rokkantak kétharmada munkaképes

Pénzcentrum2010. február 1. 16:58

Megdöbbentő statisztikák láttak napvilágot Nagy-Britanniában: a rokkantsági segélyben részesülők kétharmada tulajdonképpen képes lenne munkát végezni; a renitens munkakerülők kiszűrésével mintegy 500 millió angol fontot spórolna évente a kormány.

A brit kormány korábbi feltételezései szerint a rokkantsági segélyen élők kétharmada tulajdonképp munkaképes - legalábbis valamilyen egyszerű munkakörben. Az ügy kivizsgálására 2008-ban, a munkaügyi minisztérium által indított felmérés meglepő eredménnyel zárult: 292 300 alanyból alig 89 600 volt alkalmatlan arra, hogy teljes állásban dolgozzon.

A minisztérium dolgozói a segéllyel visszaélőket áthelyezte a munkakeresők közé, ezzel máris milliókat spóroltak. A rokkantsági segély összege ugyanis 30 fonttal magasabb hetente, mint a munkanélküli segélyé, így máris heti 6,2 millió fonttal fizet kevesebbet az állami kassza. A minisztérium célja, hogy három év alatt 500 millió fontot spóroljanak a rokkantsági segélyért jogtalanul folyamodók kiszűrésével.

A megtakarításokat többek közt a munkát kereső, ám nem találó rokkantak megsegítésére is fordítanák, elősegítve visszailleszkedésüket a társadalomba és a dolgozók közé.

Címkék: