Nagyot buktak a nyugdíjasok, ez okozta a vesztüket

Pénzcentrum2010. január 18. 05:20

Decemberben átlagosan 79 766 forintot kapott egy nyugdíjas A napokban megérkeztek a decemberi nyugdíjfolyósítási adatok, melyek alapján az elmúlt év utolsó hónapjában átlagosan 79 766 forintos ellátásban részesültek a jogosultak. Az októberi számokhoz képest ez átlagosan 67 forintos emelkedésnek felel meg, de a keresetkorlátozás miatt sokan bukták a decemberi nyugdíjukat. Az ellátások kifizetése decemberben 237,58 milliárd forinttal terhelte meg az ország költségvetését.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság által szolgáltatott adatok szerint a saját jogú nyugdíjak átlagos összege 87 785 forintról 87 889 forintra emelkedett, miközben a jogosultak száma 2 499 705-ről 2 495 691 főre fogyatkozott.

Ennek hátterében - az ONYF tájékoztatása szerint - az áll, hogy a saját jogú nyugdíjasoknál az év végére megemelkedett a keresetkorlátozás alá esők száma, ami a nyugdíjak szüneteltetését vonta maga után.

Özvegyi nyugdíj címén 232 forintos mérséklődés után átlagosan 55 874 forintra voltak jogosultak az ellátottak, ebben az ellátásfajtában 2009 decemberében összesen 134 185-en részesültek.

Az árvaellátás átlagos összege 33 249 forintra-, a kiutalások száma pedig a 95 296-ról 97 396 tételre emelkedett, de a nyugdíjfolyósító figyelmeztet, hogy csökkenni fog az utalások száma. A felsőfokú oktatási intézményekbe a beiratkozás szeptember hónapban történik, majd a hallgatónak egy hónapja van arra, hogy nyilatkozatot tegyen, hogy folytatja, vagy szünetelteti a tanulmányát. Ilyenkor az átfutási idő miatt a december hónapban kerül sor az ellátás megszüntetésére.

Korábban: Kijöttek a 2009-es nyugdíjhozamok: lehet mazsolázni!

A nyugellátások tekintetében 37 forinttal 84 363 forintra emelkedett az átlagosan kiutalt összeg, a végátlagot azonban lehúzzák az egyéb ellátások. Ebbe a körbe tartozik a mezőgazdasági szövetkezeti járadék, a baleseti járadék, a megváltozott munkaképességűek járadékai, a rokkantsági járadék, a házastársi pótlék és az egyéb nyugdíjak, járadékok.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az egyéb ellátások átlaga az előző időszakhoz képest változatlanul 29850 forint volt, így az ellátások mindösszesen sor átlaga pedig a bevezetőben említett 67 forintos változást követően 79 766 forintra jött ki.

A nyugdíjminimumtól a luxusnyugdíjakig: valaki 30 ezerből, mások félmillióból gazdálkodnak

A nyugdíjminimumtól a luxusnyugdíjakig: valaki 30 ezerből, mások félmillióból gazdálkodnak

 

Címkék: