Fellélegezhet az Erste! 20 millió felett a bírság, de feloldották tagfelvételi zárlatot

MTI2010. január 18. 10:02

A PSZÁF múlt pénteki hatállyal feloldotta az Erste Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár magán- és önkéntes ágazatára még tavaly július 16-i határozattal elrendelt tagfelvételi zárlatot. A pénztár két ágazatát 15 millió forintra bírságolta a felügyelet, de a 13 vezető tisztségviselőre kirótt 300-750 ezres bírságokkal együtt a végösszeg meghaladja a 20 millió forintot. Az Erste örömmel fogadta a zárlat feloldását és kitart álláspontja mellett, miszerint felelősséggel kezelte az új nyilvántartási rendszer bevezetésének időszakát.

A PSZÁF-határozat szerint a pénztár az új nyilvántartási rendszer bevezetésekor nem mérte fel jól a bevezetéssel, illetve az elszámoló egységes rendszerre áttéréssel kapcsolatos feladatokat és kockázatokat. A vizsgálat azt is megállapította, hogy a pénztár függőszámláján 2008. december 31-én 1,569 milliárd forint volt, 2009. június 17-én pedig a teljes függő állomány már meghaladta az 5 milliárd forintot, amit a felügyelet súlyos pénztári működési kockázatnak ítélt.

A felügyelet a tagfelvételi zárlat feloldásáról szóló határozattal egyidejűleg nyilvánosságra hozta azt a határozatát is, amelyben a pénztár magán-nyugdíjpénztári ágazatát 10 millió, önkéntes ágazatát pedig 5 millió forint bírság megfizetésére kötelezte. A kassza 13 vezető tisztségviselőjét személyenként 300-750 ezer forintig terjedő bírság megfizetésre kötelezték, így a kasszára és vezetőkre kirótt bírságok együttes összege meghaladja a 20 millió forintot.

Binder István, a PSZÁF szóvivője megerősítette, hogy a pénztár teljesítette a tavaly júliusi határozatban foglaltak döntő részét. A nyilvántartási rendszer zártsága és megbízhatósága helyreállt, az adatszolgáltatás és a tagokkal való elszámolás már nem jogsértő, ezért fel lehetett oldani a zárlatot. Most már mindkét ág ismét vehet fel új tagokat, fogadhat átlépési nyilatkozatokat.

Címkék: