Kritizálják a vagyonosodási vizsgálatokat, de az APEH sorra nyeri a pereket

Pénzcentrum2010. január 8. 09:32

Jelentősen lecsökkent az elmúlt két évben a vagyonosodási vizsgálatok száma. A vizsgálati módszer sok erőforrását köti le az állami adóhatóságnak, és az adómorált sem javítja.

Egyes adószakértők jogszerűtlennek tartják az APEH vagyonosodási vizsgálatoknál alkalmazott gyakorlatát, miszerint az adóhivatal csak a magánszemély készpénzforgalmát veszi figyelembe. Az adóhatóság cáfolja, hogy nem szűri ki a folyószámla-vezetésből és a készpénzforgalomból eredő párhuzamosságokat, és jogszerűnek tartja a vizsgálati eljárást. Mint mondják, a vizsgálat lényege, hogy a magánszemély bevallott jövedelme fedezetéül szolgálhatott-e a kiadásainak.

Korábban: Bíróságon az APEH - Mi lesz a vagyonosodási vizsgálatokkal?

Az APEH-bírságokkal kapcsolatban már lezárult peres ügyek inkább az adóhivatal igazát bizonyítják. 2008-folyamán vagyonosodási vizsgálatok határozatait támadó jogvitákban az APEH 16,775 milliárd forint pertárgyértékben volt a nyertes oldalon a törvény színe előtt, míg a bíróság csupán 314 millió forint bírságot helyezett hatályon kívül, és 3,173 milliárd forint értékben írta elő új eljárás lefolytatását - írja a Világgazdaság.

A bírósági sikerek ellenére a vagyonosodási vizsgálatok száma rendre csökkent az elmúlt két évben. Míg 2007-ben 11.095 ilyen ellenőrzést hajtott végre az APEH, addig 2008-ban már csak 6061-et, és a tavalyi év első háromnegyed évében csupán 2510-et.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A lap szerint korábban több bírálat is érte a hatóságot amiatt, hogy a relatívan sok munkaórába kerülő vizsgálatok viszonylag kevés pénzt hoznak az államkasszába, szemben az áfavizsgálatokkal, ahol egy-egy sikeres leleplezéssel sokkal több pénzt lehet megfogni. A vagyonosodási vizsgálatokkal inkább csak az adókerülő kisvállalkozókat tudták elkapni, a politikai korrupció és a szervezetbűnözés ellen a hatóság kevésbé volt eredményes - vélte Vadász Iván, az adókamara elnöke.

Ha a jövőben szeretnéd megúszni a vagyonosodási vizsgálatokat nézd meg, hogy Mire figyel az APEH januárban?

Címkék: