Elfogytak a kórházakból az ápolók

Magyar Hírlap2009. december 29. 08:32

Elfogynak a betegellátásban a szakdolgozók, ápolók, asszisztensek, így műtétek is veszélybe kerülhetnek - figyelmeztet a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara.

A testület elnöke szerint júniusra már tragikus helyzet alakulhat ki. Balogh Zoltán a kamara friss adataira utalva elmondta: jelenleg hetven ápolójelölt tanul a fővárosi intézményekben, miközben van olyan budapesti kórház, ahonnan csaknem ugyanennyi szakember távozik jövőre - a legtöbben nyugdíjba vonulnak. A frissen végzettek így egyetlen kórház gondját oldhatnák meg. Nem váltotta be a reményeket a közmunkaprogram sem, amelynek keretében érettségizett munkanélküliek szerezhetnek ápolói képesítést. A munkaügyi központok a fővárosban voltak a legkevésbé aktívak - írta a Magyar Hírlap.

A végső katasztrófa elkerülése érdekében a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara már három éve kongatja a vészharangot, egyúttal szorgalmazza az ápolói, asszisztensi szakma erkölcsi és anyagi vonzerejének helyreállítását. Nemrég több szempontból vizsgálták a területen tapasztalható létszámgondokat. E szerint az alapellátásban - a háziorvosi rendelőkben - még viszonylag elviselhető a helyzet, amit Balogh Zoltán az orvos, az asszisztens és a páciensek közötti, a személyes kapcsolatokon alapuló kiegyensúlyozott viszonyokkal indokolt. Nagyobb a baj a járóbeteg-szakellátás terén, ahol már látványos az elvándorlás, a szakemberek sűrű cserélődése, esetenként hosszabb időn át tapasztalható létszámhiány. A kórházi helyzet ugyanakkor elviselhetetlenné vált, amit a szakmai presztízsvesztés mellett az ellátórendszer elmúlt évekbeli átszervezése, az intézmények finanszírozása okozott.

Leginkább hátrányba a Közép-Magyarország és Dél-Alföld régió került; itt átlagosan minden tizedik szakember hiányzik a betegágyak mellől, a nővérszállók megszűnése miatt pedig a vidékről érkező dolgozókat csupán ideig-óráig lehet megtartani. Önmagában sajnos nem sokkal javítja a statisztikát az a néhány egyetemi város, ahol főiskolai és szakképzési szinten is folyik ápolóképzés. A betöltött állásokhoz viszonyítva országszerte átlagosan négyszázalékos a szakdolgozók létszámhiánya, tehát legalább hatezerrel kevesebben dolgoznak ezen területen.

Címkék: