Gyorshír! Alkotmányellenes a családi pótlék adózása

Portfolio2009. december 15. 14:09

Visszamenőleges hatállyal megsemmisítette az Alkotmánybíróság az szja törvény azon rendelkezéseit, amelyek a családi pótlékot adóterhet nem viselő járandósággá minősítették. A most megsemmisített szabályozás szerint a családi pótlék fele-fele arányban emelte a szülők adóalapját, azonban adót utána nem kellett fizetni, csupán az összevonás alá tartózó jövedelem más részeit tolta adott esetben a magasabb adósávba.

Az Alkotmánybíróság (Ab) december 15-én elfogadott határozatában alkotmányellenesnek nyilvánította a családi pótlék adózásnál való figyelembe vételét előíró rendelkezéseket, és azokat visszamenőleges hatállyal megsemmisítette. A személyi jövedelemadó törvény szeptember 1-jétől hatályos rendelkezései szerint a családi pótlék adómentes jövedelemből adóterhet nem viselő járandósággá vált. Eszerint a gyermeket együtt nevelő szülők adóalapjába a családi pótlék összegének felét-felét be kell számítani, függetlenül attól, hogy a családi pótlékot melyik szülőnek folyósítja az állam.

Az Ab szerint az a szabály, amely a családi pótlék felett rendelkezési jogot nem szerző szülőnél is jövedelemnek tekinti a családi pótlék felét, az arányos közteherviselés elvét sérti, mert ténylegesen nem megszerzett jövedelem adózására vonatkozik.

Az Ab megállapította ugyanakkor, hogy a házastársak valamennyi jövedelmének összeszámítása, és az összes jövedelmük fele-fele arányban történő adóztatása önmagában nem lenne alkotmányellenes.

A cikk folytatódik, kattints!

Címkék: