Európától elmaradva - A távmunka Magyarországon

Pénzcentrum2009. december 4. 10:02

Nem kedvelt foglalkoztatási forma Magyarországon a távmunka, a vállalkozások inkább csak a vezetőket és a felsőfokú végzettséggel rendelkezőket alkalmazzák ilyen pozícióban.

Az elmúlt nyolc ében mintegy négyszeresére nőtt hazánkban a távmunkában foglalkoztatott munkavállalók száma, és már nagyjából 160 ezren dolgoznak ilyen típusú állásban - mondta Herczog László szociális és munkaügyi miniszter a témában szervezett VIII. Országos Távmunka Konferencián.

A kormányok 2002 és 2009 között több mint 3 milliárd forintot költöttek pályázatokra, melyek 5720 új távmunkában végezhető állást hoztak létre. Csak az idei évben 701 távmunkahely létesítéséhez szereztek 453 milliárd forint pályázati forrást a vállalatok, az erre a célra rendelkezésre álló keret pedig 2010-ben is hasonló nagyságrendű lesz - írja a Világgazdaság.

Magyarország távmunka tekintetében még jelentős elmaradásban van az európai átlaghoz képest. Míg itthon az aktív korú munkavállalók csupán 4,5-5 százalékát foglalkoztatják távmunkában, addig az EU-ban ez a szám 13%, az élenjáró Dániában pedig 20% felett van az érték.

A távmunka széleskörű, gyors elterjedését akadályozza Magyarországon, hogy a nagyvállalatok mindössze 10%-a alkalmazza ezt a foglalkoztatási formát. A vállalatok többségében - 52,2%-ban - a magasan kvalifikált munkaerőt és a vezető beosztásúakat foglalkoztatják távmunkában - írja a lap.

Címkék: