Bérköltség támogatást kapnának az Út a munkához programhoz csatlakozó cégek

Pénzcentrum2009. november 24. 15:02

Az Út a munkához programot értékelő országos konferencián Herczog László szociális és munkaügyi miniszter elmondta, hogy az Országgyűlés előtt lévő törvénytervezet szerint 2010 januárjától bérköltség támogatást kapna az a munkáltató, amely rendelkezésre állási támogatásra (rát-ra) jogosult személyt teljes munkaidőben és munkaviszony keretében foglalkoztat.


Herczog László

A tárcavezető kifejtette, hogy a támogatás legfeljebb egy éven át nyújtható, összege havonta nem haladhatja meg a támogatás megállapításakor hatályos rát összegét, ami jelenleg 28,5 ezer forint. A foglalkoztatást ösztönző tervezet célja, hogy jövőre minél több szociális ellátott kerüljön vissza az elsődleges munkaerőpiacra, és a versenyszférában helyezkedjen el.

Az Út a munkához program idén áprilisban indult, célja a rendszeres szociális segélyben részesülő munkaképes lakosság munkához jutásának elősegítése. A program egyik elvárása és követelménye, hogy azokat, akik 35 év alattiak és nem végezték el a 8 osztályt, kötelező képzésben kell részesíteni.

A szociálpolitikai szemléletváltás már időszerű volt Magyarországon, részben társadalmi igényként fogalmazódott meg a bevezetése. Véget kellett vetni annak, hogy a munkaerőpiacról hosszabb ideje távollevők ne segélyt, hanem munkát kapjanak. Ennek eredményeképpen idén októberben 95 ezer ember volt része a közcélú foglalkoztatásnak. A miniszter elmondta, hogy a 2009-es 97 milliárdos keretet jövőre 117,5 milliárd forintra terjesztik ki, melyből 7,5 milliárd forint uniós támogatás.

Címkék: