A világ 15 legbefolyásosabb embere

Pénzcentrum2009. november 12. 13:02

A Forbes magazin idén először állította össze a világ legbefolyásosabb embereit tartalmazó listáját - kifejezetten nőket tartalmazó lista már korábban is létezet - , melyen államfőktől kezdve, bűnözőkőn, illetve filantrópusokon át a pápáig mindenki szerepel, aki befolyással bír a világ működésére.

Az egyik legfontosabb szempont, amely alapján felkerülhetett valaki a listára az volt, hogy hány ember életére van befolyással az illető. Ilyen értelemben XVI. Benedek Pápa - aki a 11. helyen végzett - az egyik legbefolyásosabb ember a világon, hiszen egyfajta szellemi vezetőként több mint egy milliárd ember életére van hatással, miközben a Wal-Mart igazgatója, Mike Duke - nyolcadik helyezett - azáltal került ilyen előkelő helyre, hogy az USA legnagyobb privát munkaadójának számít.

Szintén fontos szempont volt az is, hogy mekkora vagyon felett "rendelkeznek" ezek az emberek: államfők esetében a GDP-t használták ennek mérésére, vállalatvezetők esetében a cégek piaci kapitalizációját, profitját, eszközeit, bevételeit vették figyelembe. Bill Gates esetében azonban a nettó vagyona volt az összehasonlítás alapja.

Persze a listán szerepléshez nem volt elegendő egy szempont szerint kiemelkedőnek lenni, hiszen ott van például az olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi, aki egyszerre politikus, médiamogul, és az A.C. Milan focicsapat tulajdonosa.

És végül az is kritérium volt a bekerüléshez, hogy éljenek is befolyásukkal ezek a személyek. Ennek a feltételnek nem tudott megfelelni például Ingvar Kamprad, az Ikea 83 éves tulajdonosa, Európa leggazdagabb embere. Ezzel szemben Vlagyimir Putyin igen előkelő helyre került azáltal, hogy nem csak a helyi oligarcháit igyekszik megrendszabályozni, de a szomszédos országokat is igyekszik sakkban tartani, a nyugatiaknak pedig időnként a gázcsapok elzárásával borzolja idegeit.

A Forbes magazin a fenti szempontok alapján, illetve ezek súlyozásával állította össze a végső, 67 főből álló listát, melynek első 15 helyezettjét az alábbi táblázat tartalmazza.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címlapkép: whitehouse.gov/ Official White House Photo by Pete Souza

Címkék: