Tények és tévhitek a fejvadászokról

Pénzcentrum2009. november 2. 18:32

Sokan, sokféleképpen képzelik el, mit is csinál egy fejvadász, egyáltalán milyen szerepet tölt be a munkaerőpiacon. Rengeteg cikk, blog, hozzászólás olvasható az interneten, amely azt bizonyítja, hogy az álláskeresőknek, munkavállalóknak kevés ismeretük van erről a szakmáról. Szerepeljen ezért itt néhány tévhit és a tények.

Alapvető tudnivaló a fejvadászokról, avagy személyzeti tanácsadókról

A fejvadász cégek közvetítő szerepet töltenek be az álláskeresők és a munkaadók között. Adott egy cég, amelynél üresedés lép fel valamely munkakörben, vagy épp bővülni szeretnének, ehhez pedig a legjobb szakembereket szeretnék megtalálni. Itt jön képbe a fejvadász. A szóban forgó cég képviselője, esetleg HR-ese megbízza őt azzal, hogy bizonyos (legtöbbször gyors) határidőn belül töltse be a pozíciójukat, amely a közép-, illetve felsővezetői kategóriában mozog. A tanácsadó ekkor átnyálazza az évek során általa leinterjúztatott, legjobb jelöltek adatbázisát, illetve felkutat új jelölteket, felajánlva nekik új megbízója ajánlatát. Amennyiben azok érdeklődnek, máris továbbítja a munkaadónak a legjobb szakemberekből álló listát, ezzel pénzt, időt, energiát megspórolva neki. A sikeres elhelyezés esetén pedig a fejvadász cég bizonyos százalékot kér cserébe az általa kiközvetített jelölt bére után.

Akkor most lássunk néhány tévhitet:

Tévhit:
A fejvadász nem más, mint HR-es.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tény:
A fejvadász cégnél (más néven személyzeti tanácsadó cég) valóban Human Resources-zal, azaz emberi erőforrásokkal foglalkoznak, ám nem összekeverendő azokkal a HR-esekkel, akik egy bizonyos cégnél a munkavállalók ki-, és beléptetésével, motivációjával, tréningjeivel... foglalkoznak. Úgy szoktuk mondani, hogy ez utóbbiak a vállalati HR-esek, míg a fejvadászok a tanácsadói oldalt erősítik.

A cikk folytatódik, kattints!

Címkék: