Elavult a munka törvénykönyve

Pénzcentrum2009. október 22. 08:32

Túlságosan bonyolult, elavult a munka törvénykönyve, ezért nem segíti a foglalkoztatás bővülését. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara -több más szervezettel együtt- új törvénykönyv megalkotását szorgalmazza -írja a Magyar Hírlap.

Az 1992-ben alkotott munka törvénykönyve nem követte az elmúlt évtizedekben bekövetkezett munkaerőpiaci és társadalmi változásokat, hiába módosították létrejötte óta több mint ötvenszer. Ezért több szervezet, kamara -köztük az Amerikai Kereskedelmi Kamara, vagy a Joint Venture Szövetség- teljesen új törvénykönyv készítését szorgalmazza.

A szervezetek úgy látják, ez hozzájárulna a rendkívül alacsony, 55,4 százalékos foglalkoztatási szint emeléséhez. Az ötletgazdák szerint olyan törvénycsomagra van szükség, amely segíti a munkaerő mobilitását, a folyamatos képzést, közérthető, biztosítja a rugalmasságot,

Az is fontos, hogy egy új jogszabálynak célzottan kell szabályoznia, hiszen a munkavállalók érdekérvényesítő képessége nem egyforma. Nem lehet egy kalap alá venni a kisvállalkozásokat és a multinacionális cégeket sem.

Címkék: