Rendet vágna az EU az adóztatás dzsungelében

Világgazdaság2009. október 20. 09:02

Az Európai Bizottság ajánlást tett közzé, amellyel egyszerűbbé lehet tenni a határokon túl végrehajtott értékpapír-befektetések jövedelmeinek adóztatását.

Az ajánlás főbb pontjai
- Az utólagos visszatérítés helyett inkább a forrásnál kell az adókedvezményeket elszámolni
- Ahol erre nincs mód, ott szabványosított eljárással kell az utólagos visszatérítést intézni
- A lakcímigazolások helyett a tagállamok alternatív okmányokat is fogadjanak el a jogosultság megítéléséhez
- A végső kedvezményezett helyett a közvetítők is vehessenek át továbbításra adó-visszatérítést
- A tagállamok papír helyett fogadjanak el elektronikus információt is
- A kedvezményre jogosultság igazolására a tagállamok alkalmazhassanak kockázatmenedzselési eljárásokat
- A vizsgálatok céljára lehessen használni egyetlen vagy közös, vagy külső auditálást
- A szükséges információcsere céljára a tagállamok használják a meglévő kommunikációs csatornáikat

A jelenlegi bonyodalmakat részben az okozza, hogy a kettős adóztatás megelőzésére szolgáló megállapodások dzsungelében áttekinthetetlen rendszer szerint folyik a jövedelmeknek a forrásnál való megadóztatása, és ennél is bonyolultabb az ilyen jövedelmek után járó adókedvezmények érvényesítése. A befektetők számára gyakorta átláthatatlan szabályrengeteg miatt a jövedelmek tulajdonosai számos esetben egyszerűen veszni hagyják a nekik járó visszatérítéseket. A zavarokat tovább tetézi, hogy az értékpapírt kibocsátó cégek és a befektetők közé gyakran ékelődnek közvetítők vagy ezek láncolatai, ami mind a tőkejövedelmek kifizetési helyén, mind ezek címzettjeinél súlyos próbatétel elé állítja az elszámolórészlegeket és az adóhatóságokat - írta a Világgazdaság.

Az ajánlás egyik kritikus pontja éppen az adó-visszatérítésre való jogosultság megállapításával foglalkozik. Az ehhez szükséges igazolások érvényessége - a mostani gyakorlat szerint - általában időben korlátozott, ezt csak tetézi, hogy ilyen igazolásokat a befektetők gyakran szeretnének több jövedelemkifizető ország viszonylatában felhasználni. Az ajánlás szerint a jövőben el kellene fogadni a kedvezmények címzettjének önigazolását. Az ajánlásokat indokolva a bizottság emlékeztetett, hogy az Európai Unióban a határokon átmenő befektetések összege 16 700 milliárd dollárnak megfelelő összeget tett ki, ebből 6400 milliárd volt részvényekben, a többi egyéb adósságpapírban vagy megtakarításban.

Címkék: