Egy újabb, közel negyedmilliárdos adócsalásra derült fény

Portfolio2009. október 16. 12:02

233 millió forintos adócsalásra bukkant a VPOP, az ügyben egy visszaeső cége után nyomoztak a vámosok - derül ki a vámhatóság sajtóközleményéből.

A Vám- és Pénzügyőrség Dél- alföldi Regionális Nyomozó Hivatala eljárást indított adócsalás és számvitel rendjének megsértése bűncselekmény alapos gyanúja miatt egy olyan gazdasági társaság képviselője ellen, aki nem ismeretlen a vámhatóság előtt.

A nyomozás az APEH feljelentése alapján indult, melynek során több millió forintos áfa hiányt, illetve adócsalás kísérletét állapították meg, azonban a vámnyomozók további jelentős összegű adócsalást tártak fel.

A cégről kiderült, hogy 2007-ben ruházati termékek vásárlásáról kiállított fiktív számlákat állított be a könyvelésébe és ezzel 7 millió Ft áfa hiányt okozott, továbbá 8 millió Ft áfát kísérelt meg jogosulatlanul visszaigényelni. A széleskörű nyomozás eredményeként a vámhatóság nyomozói megállapították, hogy a gazdasági társaság képviselője az áfa hiányon túl társasági adó, az osztalék után fizetendő személyi jövedelemadó és különadó tekintetében is jelentős összeggel, összesen 233 millió forinttal rövidítette meg a központi költségvetést azzal, hogy jelentős összegű fiktív költségszámlákat használt fel az adóbevallásaiban. Az elkövetővel szemben ezzel összefüggésben számvitel rendjének megsértése bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt is folyik büntetőeljárás. A nyomozók lefoglalták a gazdasági társaság könyvelését, a cég képviselőjét pedig gyanúsítottként hallgatták meg - szól a sajtóközlemény.

Címkék: