Nassoló gyerekekből lesznek a bűnöző felnőttek

Pénzcentrum2009. október 3. 16:02

Bár a kisgyerekek lenyugtatására rendkívül jó módszer az édesség, a rövidtávú előnyök hosszú távon nem várt kellemetlen eredményekkel járhatnak. És nem az elhízásra gondoltunk.

A túlzott édességfogyasztás gyermekként viselkedési problémák kialakulásához vezethet idősebb korra - állapították meg brit tudósok. A cardiffi egyetem társadalomtudósai problémás gyermekeket vizsgáltak. Arra a megállapításra jutottak, hogy a legkomolyabb problémákkal rendelkező gyermekek idősebb korukra már-már kórosan keresik a bajt. És kiderült az is: ezek a fiatalok fogyasztják a legborzasztóbb diétákat: reggelire például kólát és chipset.

Moore annak a hosszú távú vizsgálatnak az adataira támaszkodott, mely 17 000, 1970 áprilisában egy azonos héten született ember adatait dolgozza fel. A felmérés végigkövette az emberek életét és legfontosabb szokásait a születésüktől kezdve: szociális helyzet, táplálkozási szokások, egészség, stb. Mint kiderült, azok 69 százaléka, akik 34 éves korukig el lettek ítélve erőszakos cselekedet miatt, csaknem minden nap ettek csokoládét. Azok körében, akiket nem ítéltek el hasonló okokból, mindössze 42 százalék volt a minden nap nassolók aránya.

Bár maga Moore is meglepődött az eredményeken, kénytelen volt belátni, hogy valóban van összefüggés a két esemény között. Vagyis függetlenül a környezeti és szociális helyzettől, a család jövedelmétől vagy épp a gyermek iskolázottságától, a gyermekkori nassolás jó eséllyel vált ki agressziót felnőtt korban. Bár arra a kérdésre nem ad választ a felmérés, hogy vajon az édességek tartalmaznak agresszióra vezető összetevőket, vagy a gyermekkori fegyelmezés hiány vezet később az agresszív viselkedéshez, ám Moore maga hajlik rá, hogy utóbbi lehet a valószínűbb.

Címkék: