APEH késedelmi pótlék: nem jön levél, az interneten kell megnézni

Pénzcentrum2009. október 1. 10:02

Az APEH 2009-től az elektronikus bevallóknak nem küld sem folyószámla kivonatot, sem a 2008. évre felszámított késedelmi pótlékról szóló értesítőt. Annak érdekében, hogy ezek az adózók is pontos képet kaphassanak pótlék-kötelezettségükről, a pótlék alapjáról és a számítási módjáról az adóhatóság a folyószámla lekérdezés mellett lehetővé tette a késedelmi pótlék megtekintését is.

Mától az elektronikus bevallók az interneten tájékozódhatnak a 2008. évre felszámított késedelmi pótlékukról, a pótlékkal érintettséget kétféle módon lehet megtekinteni.

- A folyószámla lekérdezése során, 2009. november 16-i végdátum megadásával. Aki érintett 2008. évre pótlékkötelezettséggel, a megállapított összeg előírását a folyószámla késedelmi pótlék adónemén (magánnyugdíj-pénztárak késedelmi pótlék adónemein) 2009. november 16-i dátummal láthatja.

- A "Pótlék levezetés"/Lekérdezés" menüpont megnyitásával (a menüpont felhasználói leírása az eBEV felületen olvasható.)

Aki nem érintett 2008. évre késedelmi pótlékkal, erről szöveges üzenet megjelenésével kap tájékoztatást, aki igen, annak a pótléklevezetése jelenik meg a képernyőn. A pótléklevezetés végén a "Megfizetendő pótlék" mezőben szereplő összeg előírása pedig a folyószámlán, a megfelelő késedelmi pótlékadónemen 2009. november 16-i dátummal található.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az adózó kifogással élhet, amennyiben eltérést tapasztal a saját nyilvántartása és a pótléklevezetés adatai között. Az észrevételeket illetékmentesen és írásban a folyószámlát vezető illetékes igazgatósághoz lehet benyújtani.

A késedelmi pótlék befizetési határidejére: 2009. november 16.

Címkék: