Szuperbruttó, egyenlőtlen tehercsökkenések

Pénzcentrum2009. szeptember 14. 10:02

Nem a személyi jövedelemadó bevételek mentik meg a 2010-es költségvetést. A lakosság pénztárcája nominál értéken számolva vastagabb lesz jövőre, az alacsonyabb jövedelemkategóriákban reálkereset-csökkenés várható.

Várhatóan az idei személyi jövedelemadó előirányzatot sem teljesíti az ország, jövőre pedig további csökkenéssel számol a Pénzügyminisztérium. Az 2010-es előirányzat 1.881 milliárd forint, ami több mint 180 milliárd forinttal kevesebb, mint az idénre előzetesen tervezett összeg, amiből a legfrissebb PM prognózisok szerint csupán 1914 milliárd fog befolyni az államkasszába. A bevételek csökkenését valamelyest mérsékli, hogy a pénzügyi tárca 1,4%-os bér- és keresetnövekedéssel kalkulál 2010-ben - írja a Világgazdaság.

A csökkenő bevételek legfőbb oka, hogy a már elfogadott 2010. évi adótörvények jelentős mértékben kiterjesztik a magasabb szja kulcs alsó sávhatárát. A felső sávhatár jövőre 5 millió forintnál fog húzódni, azonban az adóalap nem a jelenlegi bruttó bér, hanem szuperbruttó lesz. A szuperbruttóba beleszámítanak majd a jelenlegi gyakorlathoz hasonlóan az összevonás alá tartozó jövedelmek (önálló és nem önálló tevékenységből származó jövedelmek és az egyéb jövedelmek). Újdonság lesz azonban, hogy az adóalapot emeli a munkáltató által fizetett 27%-os társadalombiztosítási járulék is 2010-ben.

Az szja csökkenések hatására a lakossági nettó bérek a havi bruttó 220-280 ezer forintos jövedelemsávban fognak a legmeredekebben emelkedni. Egy havonta 250.000 forintot kereső munkavállaló 19.405 forinttal fog többet hazavinni az idei első féléves szja szabályok alkalmazása melletti nettójához képest a minisztérium jövedelemkalkulátora szerint. Ez önmagában 13,6%-os keresetnövekedést fog eredményezni jövőre, ami nagy biztonsággal reálkereset emelkedéshez vezet ebben a sávban. Az alsóbb jövedelemkategóriákban, ahol az adóváltozások nem hoznak jelentős keresetnövekedést, az adótörvények jótékony hatása várhatóan nem kompenzálja fogyasztói árak növekedését.

Címkék: