Cafeteria: mégis van jövője

Világgazdaság2009. augusztus 11. 10:02

Habár jövőre jelentősen beszűkül az adómentes béren kívüli juttatások köre, a cafeteria-rendszer 2010-ben is számos kedvező lehetőséget rejt.

Az RSM DTM Hungary adótanácsadó cég számításai szerint ugyanis amennyiben a munkáltató 2010-ben a rendelkezésére álló 100 ezer forintot teljes egészében kedvezményes adózású cafeteriaelemek biztosításával adja a munkavállalójának, akkor ebből a keretből 75 ezer forint ténylegesen a munkavállalók zsebébe kerül.

Ismeretes: az Országgyűlés döntése alapján a béren kívüli juttatások egy részét - mint például az üdülési csekk, a melegétkezési utalvány vagy az önkéntes nyugdíjpénztári befizetés - jövő évtől 25 százalékos adó terheli, míg a juttatások másik részénél az adóteher 97,89 százalék lesz.

Nem került be például a kedvezményes körbe a hidegétkeztetési utalvány, valamint az étel-, és italautomatából történő vásárlásra jogosító eszközök biztosítása sem, de a kultúrautalvány, illetve a munkáltató által adott termék, szolgáltatás, illetve az ezekre szóló ajándékutalvány sem adózik majd kedvezményesen.

Címkék: