Érdektelenségbe fullad a számlalottó?

Magyar Hírlap2009. június 26. 08:47

Az első hónapok fokozódó érdeklődése után az év közepére csökkent a számlalottó néven elhíresült Tiszta haszon programban részvevő játékosok száma. Januárban még 36 399-en küldték be számlájuk sorszámát a megvett termék vagy szolgáltatás után, májusban már a 25 ezret sem érte el ez a szám. A kormányzat szerint siker, az adatok és a szakértők szerint bukás a program.

Az év elején meghirdetett játékot és program keretében, aki 1 000 forintot meghaladó értékű terméket vásárol vagy szolgáltatást vesz igénybe, arról számlát kér, majd beküldi a számla sorszámát, az sorsoláson vehet részt, melyen havonta tíz szerencsés 1-1 millió forintot nyerhet. A kormány a feketegazdaság elleni küzdelem egyik elemeként indította a Tiszta haszon programot januárban, a cél elsősorban a szemléletformálás, a számlaadás gyakorlatának népszerűsítése.

"A Tiszta haszon programra a mai napig 170 077 pályázat érkezett, 50 díjazott vihetett haza nettó 1-1 millió forintot az első öt hónap sorsolásain. A programnak köszönhetően egyre többen kérnek számlát olyan szolgáltatásokról, amelyeket korábban számla nélkül vettek igénybe" - mondta a Kormányszóvivői Iroda munkatársa.

Az érdeklődés alakulását az alábbi táblázat szemlélteti. Amíg januárban 36 399-en jelentkeztek a programra, addig májusban már csak 24 956-an. Egy személy több számla sorszámát is beküldheti, tehát a pályázatok száma nem azonos a pályázókéval. A program kampánya és a rendszer működtetése 690 millió forintba kerül.

"Az állami megrendelések, a közbeszerzések és a nagyberuházások esetében kellene fokozottan harcolni a feketegazdaság visszaszorításáért, és nem a kispénzűeket, a mikrovállalkozásokat ellenőrizni. Az adók 90 %-át 1,7 millióan fizetik" - mondta Csaba László közgazdász, egyetemi tanár, aki szerint a közbeszerzéseket és beruházásokat áttekinthetővé és elszámoltathatóvá kellene tenni, míg válságos időkben hagyni kellene azokat, akik magukon akarnak segíteni.

Címkék: