Korpótlék rendőröknek: csak ne menjenek nyugdíjba!

Pénzcentrum2009. május 8. 09:17

Havi ötven ezer forintos korpótlékkal próbálják maradásra bírni a 25 éve hivatalban lévő rendőröket, amennyiben szolgálati nyugdíj helyett még öt évet lehúznak a testületnél. Hiányozna a tapasztalatuk.

Havi bruttó 50 ezer forintos korpótlékot az kaphat, aki 25 év szolgálati viszonnyal rendelkezik, és vállalja, hogy még öt évet szolgál. Annak, aki 30 évet letöltött a rendőrségen, elég három évet aláírnia.

A bevezetésre kerülő rendszer az ORFK adatai szerint 4200 rendőrt érint. A huszonöt éve szolgáló rendőrök 200 ezer forintos nyugdíjra számíthatnak, miközben havi nettó fizetésük jelenleg csak 182 ezer forint. Aki 30 évet szolgált valamelyik megyei főkapitányságon, a jelenlegi 213 ezer forintos nettó fizetése helyett 230 ezer forintos szolgálati nyugdíjat kap.

A szaktárca számítása szerint a korpótlékkal a rendőrök fizetése már 10-20 ezer forinttal magasabb lesz, mint amennyi nyugdíjat kapnának szolgálati nyugdíjba vonulásuk esetén. A korpótlékot ugyanakkor egy összegben vissza kell fizetni, ha a rendőr meggondolná magát, és mégis nyugdíjba vonulna.

A korpótlékrendszer 2011. december 31-ig marad fenn.

Címkék: