Izraeli válságkezelés: adózzon a lottónyertes, a turista és az újságíró

Pénzcentrum2009. április 27. 13:30

Az izraeli pénzügyminisztérium átalakításokat tervez az adózási rendszerben, és a költségvetési hiány csökkentésére törekszik. Változhatnak a jövedelem-és a társasági adó szabályai.

A minisztérium bizonyos szolgáltatások -például a szállodai szobák díjainak- adótartalmának emelését tervezi. A kormányzati álláspont szerint ugyanis a nem izraeli állampolgároknak több adót kellene fizetniük.

Várhatóan növekszik a céges telefonok és a hívások díjainak adótartalma, valamint az üzemanyagok és a dohánytermékek után fizetendő jövedéki adó mértéke is.

Múlt csütörtökön Benjamin Netanjahu és Yuval Steinitz pénzügyminiszter egy öt pontból álló gazdaságmentő tervet. Az elképzelések között szerepel az adórendszer átalakítása, a személyi jövedelemadó csökkentése és a társasági adó emelése is. A prognózisok szerint Izraelben is csökken a gazdasági növekedés, a munkanélküliség aránya viszont a várakozások szerint az idei 7,6 százalék helyett jövőre 8,5 százalékos lehet.

Várhatóan többet adóznak majd az országban élő külföldi újságírók és sportolók is, akiknek eddig 25 százalékos SZJA- t kellett fizetniük. Sőt, a kormány a magas lottónyeremények után is több adót szedne be.

Címkék: